Bekijk het origineel

„In Basel heb ik de joodse staat gesticht”

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

„In Basel heb ik de joodse staat gesticht”

Eerste zionistisch congres herdacht

2 minuten leestijd

BASEL (EPD/DPA/RTR) - Precies honderd jaar geleden werd in Basel het eerste zionistisch congres gehouden. De Weense journalist Theodor Herzl, die het congres had georganiseerd, schreef later in zijn dagboek:, In Basel heb ik de j ooc staat gesticht (...) Misschien over vijf jaar, misschien over vijftig jaar, zal iedereen zien dat ik gelijk had”.

Het doel van het zionisme, waaraan Herzl tot zijn dood in 1904 leiding heeft gegeven, was „de stichting van een tehuis in Palestina ten behoeve van het joodse volk, dat publiekrechtelijk wordt gewaarborgd”. Op 29 november 1949 stemde de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in met de oprichting van de staat Israël. Deze week wordt in Basel, de stad aan de Rijn, het zionistencongres op velerlei wijze herdacht. Een officiële ceremonie vindt zondag plaats in de concerthal van Basel. De president van de internationale zionistische organisatie, Avraham Burg, de voorzitter van het Israëlisch parlement. Dan Tichon, en de president van de Zwitserse Nationale Raad zullen het woord voeren op de bijeenkomst, die wordt afgesloten met het Zwitserse en het Israëlische volkslied.

Hoewel de voorbereidingen van de herdenking al vier jaar, geleden begonnen, zijn Basel en de joodse organisatoren zich er pijnlijk van bewust dat de feestelijkheden plaatsvinden temidden van de controverse over joodse tegoeden op Zwitserse banken. Voorzitter Ueli Vischer van de stadsraad van Basel hoopt dat de herdenking een positieve invloed op die discussie zal hebben.

Waarnemers verwachten dat Burg en Likoed-politicus Tichon de gelegenheid zullen aangrijpen om kritiek op Zwitserland te leveren. Burg heeft de Zwitserse banken verweten dat ze veel te langzaam hebben gereageerd op de verwijten dat ze wel degelijk beschikken over tegoeden van slachtoffers van de holocaust en hun nabestaanden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 27 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

„In Basel heb ik de joodse staat gesticht”

Bekijk de hele uitgave van woensdag 27 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

PDF Bekijken