Bekijk het origineel

MKB-Nederland keert terug naar de basis

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

MKB-Nederland keert terug naar de basis

Verzekering tegen grote premiestijgingen

3 minuten leestijd

DELFT - Geen verzekeraar ziet er brood in, maar MKB-Nederland wel. De werleversorganisatie voor het midden- en kleinbedrijf heeft een onderlinge waarborgmaatschappij opgericht. Bij de deze verzekering, Assuron, kunnen de kleine en middelgrote grote ondernemingen zich verzekeren ten de te sterk stijgende premie die zij in het kader van de nieuwe wao moeten betalen.

Met de oprichting van Assuron keert MKB-Nederland volgens voorzitter Evers terug naar de basis. Veel belangenorganisaties voor werkgevers en werknemers danken hun bestaan aan initiatieven om risico’s voor de leden af te dekken danwei onderling te dragen.

Op 1 januari verandert de financiering van de wao ingrijpend. Voor de zieke werknemer blijft alles bij het oude. Maar de werkgevers draaien vanaf die datum op voor de kosten van de wao. Zij moeten voor 1 oktober kiezen of zij zelf 70 procent van het loon gedurende vijf jaar doorbetalen van het personeel dat in de wao belandt. Zij kunnen ook in het bestaande systeem blijven. Dan betalen zij een premie van 8 procent. Daarboven komt een toeslag. Hoe groot die is, hangt af van het aantal personeelsleden dat in de wao terechtkomt.

Volgens MKB-Nederland is voor de kleinere bedrijven het gevolg van hun keuze in beide gevallen niet te overzien. Worden ze eigen-risicodrager, dan moeten ze vijf jaar lang zelf doorbetalen. Voor veel bedrijven kan dat de nekslag zijn. Blijft een bedrijf in het publieke stelsel, dan kan het in eens met een sterk stijgende premie te ma ken krijgen. Een bedrijf met vijf man personeel kan als er daarvan een arbeidsongeschikt wordt, 35.000 gulden aan premie extra per jaar moeten betalen.

Om de keuze wat overzichtelijker te maken heeft MKB-Nederland Assuron opgericht. Bij deze verzekeraar kunnen de bedrijven zich verzekeren tegen de te grote schokken in de premie die het gevolg zijn van de preraiedifferentatie. MKB is tot deze stap overgegaan nadat bestaande verzekeringsmaatschappijen niet thuis gaven. Volgens MKB-voorzilter Evers wachten veel maatschappijen af, om vervolgens met een eigen verzekering te komen.

Uitvoering

De uitvoering van de verzekering is in handen van Cadans en Stigas Guo, die ook al de ww en wao uitvoeren. Voor de financiële dekking heeft MKB Nederland een „mondelinge toezegging” van drie nog onbekende bedrijven.

De werkgeversorganisatie verwacht dat 20.000 bedrijven zich zullen aansluiten bij Assuron. Bij een dergelijk aantal bedrijven is de verzekeringsmaatschappij financieel gezond. De premie bedraagt aanvankelijk 1 gulden per 1000 gulden loonsom voor de kleine bedrijven en zal binnen vijfjaar oplopen tot 9 gulden. Bedrijven met een loonsom van meer dan 675.000 gulden betalen in eerste instantie 4 gulden per 1000 gulden loonsom.

Assuron heeft zoals elke waarborg: maatschappij geen winstoogmerk. De oprichters overwegen de verzekeringsmaatschappij meer producten aan te bieden, voor onder andere afdekking van het ziektewetrisico.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 27 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

MKB-Nederland keert terug naar de basis

Bekijk de hele uitgave van woensdag 27 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

PDF Bekijken