Bekijk het origineel

Brinkman vindt dat hij kan terugkeren

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Brinkman vindt dat hij kan terugkeren

Verzoek tot verbod op benoemen opvolger

3 minuten leestijd

DEN HAAG (ANP) - „Het gaat hier óver mensen die het eigenlijk over alles oneens zijn. l éar kom je niet meer uit met een.,oed gesprek tussen twee heren” Zo simpel is het nief’. Dat zei stèren mr. W. Dommering, die namens korpsbeheerder Peper optrad in het kort geding dat korpschef J. Brinlanan had aangespannen t en het besluit hem op 1 oktober te ontslaan.

Brinkman meent nog steeds terug te kunnen komen. Vooral nu zijn beoogde opvolger inmiddels een verlanglijstje heeft ingediend, en gekregen heeft wat daarop staat, om prettig met de korpsbeheerder, het regionaal college van burgemeesters en de OR samen te kunnen werken. „Als Brinkman die toezeggingen had gekregen, was er geen enkel probleem geweest”, aldus Brinkmans raadsman C. van Leeuwen.

Hij voerde aan dat de pogingen van Peper om zijn greep op het regiokorps Rotterdam-Rijnmond te vergroten, zijn geëindigd in het omgekeerde. De OR heeft nu adviesrecht bij benoemingen en krijgt binnenkort ook instemmingsrecht bij reorganisaties, zo denkt Van Leeuwen. Dat waren juist de punten waarop Brinkman, handelend volgens de richtlijnen van Peper, in aanvaring kwam met de OR. Die OR zegde eind april het vertrouwen op in Brinkman. Peper steunde zijn korpschef door dik en door dun tot 2 juni.

Geschokt

In een vergadering van het regionaal college van burgemeesters, het bevoegd gezag over een regiokorps, plaatste Brinkman kritische kanttekeningen bij de voorstellen van Peper om uit de problemen te komen. En dat was verkeerd. De burgemeesters. Peper voorop, toon’den zich geschokt dat Brinkman er zo weinig gevoel voor had dat dat rapport de ultieme oplossing was. Er viel niets meer aan te veranderen, aldus mr. Dommering.

„Waarom mocht daar eigenlijk geen kritiek op geleverd worden?” vroeg ook president mr. Van Reenen-Stroebel zich af. Zij verwees daarbij naar het rapport van de commissaris van de Koningin Leemhuis en procureur-generaal Docters van Leeuwen, die op verzoek van Dijkstal de kwestie onderzochten. Die constateerden ook al dat het regionaal college wat erg snel had besloten tot een „ernstig ondermijnd vertrouwen”, op 5 juni, als dat louter op basis van die kritiek gebeurde. Want ook volgens hen heeft het regionaal college de uitkomst van het beraad, wat Brinkman vroeg, niet meer afgewacht.

Verbod

Op 5 juni werd naar buiten gebracht dat het vertrouwen ernstig was ondermijnd. Maar naar minister Dijkstal van binnenlandse zaken bracht Peper over dat het „onherstelbaar was beschadigd”. Op die manier stelde Peper de minister voor een voldongen feit. En dat heeft hij eigenlijk de hele tijd gedaan, aldus Van Leeuwen. Peper heeft ongeveer dertig keer gelogen in een brief aan minister Dijkstal waarin hij zijn visie gaf op het functioneren van Brinkman, zegt Van Leeuwen. En dat allemaal om een „affaire-Peper” te voorkomen.

Hij vroeg dan ook namens Brinkman, behalve de schorsing van het ontslag, bemiddeling, een onderzoek én een verbod op het benoemen van een opvolger, tot de bezwaarprocedure van Brinkman tegen zijn ontslag formeel is afgerond. Uitspraak 2 september.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 27 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

Brinkman vindt dat hij kan terugkeren

Bekijk de hele uitgave van woensdag 27 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

PDF Bekijken