Bekijk het origineel

Voortbestaan coalitie bedreigd

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Voortbestaan coalitie bedreigd

Minister Van Mierlo wil niet „in boetekleed” verder

3 minuten leestijd

DEN HAAG - Het paarse kabinet wankelt. De D66-ministers Van Mierlo (Buitenlandse Zaken) en Sorgdrager (Justitie) eisen de onvoorwaardelijke steun van de regeringsfracties van PvdA en VVD voor het beleid dat zij in de zaak-Bouterse hebben gevoerd. Als dat niet gebeurt, „moeten we ons afvragen of we wel met elkaar verder kunnen”, zei Van Mierlo vannacht na een lang debat met de Kamer.

Met die conclusie kreeg het debat over de affatre-Bouterse vannacht een onverwacht spannend slot. Om zich van de steun van hun collega-ministers en de coalitiefracties te verzekeren .hebben Van Mierlo en Sorgdrager vanmorgen in het Torentje overleg met het voltallige kabinet gevoerd. Later vandaag is het debat in de Tweede Kamer voortgezet. Bij het ter perse gaan van deze krant vras nog niet bekend of PvdA en VVD hun kritiek van tafel zouden halen of dat ook zij het spel hard zouden spelen.

Na afloop van een bijeenkomst met zijn fractiebestuur zei VVD-woordvoerder Weisglas vanmorgen echter wel dat zijn partij vooralsnog niet bereid is de D66-bewindslieden tegemoet te komen. „Jk zie niet in waarom we onze zakelijke, inhoudelijke kritiek moeten wijzigen”, aldus Weisglas. „Dat is de opstelling van de fractie. Het is gewoon de taak van een Tweede-Kamerlid om het beleid te beoordelen”. Hij wilde verder niet vooruitlopen op de opstelling van de VVD.

Ontspannen

De verwachting aan het einde van de ochtend was dat premier Kok eraan te pas zou moeten Icomen om met een bezwerend machtswoord de WD en PvdA te doen inbinden. Kok maakte vanmorgen bij het betreden van zijn Torentje een ontspannen indruk. „Aan de vooravond van Prinsjesdag, met nog zo veel mooie dingen te doen, is het scenario van een kabinetscrisis iets vraar ik liever niet aan denk”.

Sorgdrager was echter heel voorzichtig. „De situatie kan gevaarlijk zijn. In de politiek is alles mogelijk”. D66-minister Wijers (Economische Zaken) durfde de afloop van het debat evenmin te voorspellen. Volgens Wijers is er „onvoldoende geluisterd naar de overtuigende verhalen van Van Mierlo en Sorgdrager”. Hij sprak van een „forse dosis D66-pesten”.

Vice-premier Dijkstal (VVD) zei bij het binnengaan van het Torentje dat Van Mierlo en Soigdrager nog steeds op de steun van de VVD-ministers konden rekenen. Eerder lekte uit dat vooral de liberale bewindslieden tijdens de ministerraad van afgelopen vrijdag forse kritiek op het beleid op Van Mierlo hadden uitgeoefend. Na afloop van het kabinetsberaad vanmorgen zei VVD-minister Voorhoeve van defensie dat de eenheid van het regeringsbeleid was gehandhaafd.

Kleinzerig

VVD-leider Bolkestein zei vannacht dat zijn fractie niet uit was op een kabinetscrisis. Zijn collega Wallage van de PvdA verweet Van Mierlo politieke kleinzerigheid. Hij begreep wel dat Van Mierlo de voortdurende kritiek van de WD op zijn beleid meer dan zat is. Maar noch de VVD noch de PvdA was vannacht van plan geweest om een motie van afkeuring van de oppositie (CDA en GroenLinks) te steunen. „De drie regeringsfracties steunen dus het beleid. Van Mierlo heeft het debat onnodig op scherp gezet”.

Aan het slot van het debat, nadat Van Mierlo en Sorgdrager hun beleid vier uur lang hadden verdedigd, hield de VVD staande dat de bewindslieden Bouterse in de toekomst nooit meer mochten laten lopen. „De actie van beide ministers is niet voor herhaling vatbaar. In soortgelijke situaties in andere landen moet de Nederlandse regering een concreet arrestatieverzoek doen”, concludeerde woordvoerder Weisglas. De PvdA bleef bij haar oordeel dat beide ministers in deze zaak „slecht hebben gecoördineerd en slordig gehandeld”.

Zie verder pag. 3.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 27 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

Voortbestaan coalitie bedreigd

Bekijk de hele uitgave van woensdag 27 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

PDF Bekijken