Bekijk het origineel

Dynabyte koopt helft Commodore-winkels

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Dynabyte koopt helft Commodore-winkels

Computerverkoper failliet verklaard

3 minuten leestijd

ZWOLLE (ANP) - Computerverkoper Commodore is gisteren failliet verklaard. De curatoren hebben de vierhonderd personeelsleden formeel ontslagen, maar volgens de curatoren kan de helft van hen worden ondegebracht bij bedrijven die delen van Commodore kopen.

Commodore laat, een schuld achter van ƒ70 miljoen. Gewone crediteuren maken geen enkele kans op terugbetaling van hun geld, zo laat curator P. Heidinga weten. Hoeveel de Rabobank, de huisbankier van de winkelketen, verliest, wil hij niet bekendmaken. Commodore vroeg begin vorig week uitstel van betaling aan. De toch al krappe marges waren verdampt door de stijging van de dollar. Ook was de vraag naar hun pc’s sterk gedaald.

Een van de kopers is de Zwolse pcketen Dynabyte, die zeventien van de 34 Commodore-winkels en de merknaam Commodore heeft overgenomen. De voorraden en inventaris van de Commodore-fabriek in Nieuw-Vennep kan Dynabyte nog niet kopen. Daar rust een bodembeslag van de belastingdienst op.

Landelijke keten

Dynabyte verdubbelt door de overname zijn winkelbestand in één klap. Nu telt de onderneming zeventien winkels, met honderd personeelsleden. Door de overname is Dynabyte, waarvan de hoofdvestiging in Zwolle zetelt, volgens directeur F. Jonkerer een landelijke keten geworden. „We waren in het zuiden slecht vertegenwoordigd, maar daar hebben we nu ook een goede dekking”.

Dynabyte kan in ieder geval tientallen medewerkers van Commodore plaatsen. Bij Conmiodore werkten oorspronkelijk zo’n 450 mensen, maar dat getal is in de afgelopen maanden sterk gedaald. „Ik weet niet precies hoeveel mensen daar nu nog werken”, aldus Jonkerer. „We hebben wel afgesproken dat we voor zestig mensen een soort outplacement beginnen. Het zit er in dat we nog wel meer mensen kunnen gebruiken, zodat we uiteindelijk 85 mensen overnemen”. Los van Dynabyte zijn er ook nog andere partijen in de race voor de overgebleven winkels en de fabriek.

Onontkoombaar

Het faillissement van Commodore is volgens de Dienstenbond CNV „triest, maar onontkoombaar”. Voor de personeelsleden is een onzekere tijd aange broken. CNV vindt het bitter dat de winkelketen voor de tweede keer in ruim een jaar failhet gaat. Dat gevoel wordt nog eens versterkt door het feit dat er geen afvloeiingsregeling bestaat voor de werknemers. „De werknemers hebben moeten constateren dat het bedrijf het alleen evenmin kon redden als onder de vleugels van het Duitse Escom”, stelt de bond.

Vorig jaar werden de Nederlandse winkels en computerfabriek na een faillissement van de Duitse moeder Escom via een doorstart gered. Escom Nederland noemde zich daarna Commodore.

De merknaam Commodore die Dynabyte koopt, is binnen computerminnend Nederland legendarisch, maar heeft de laatste jaren een spoor van verongelukte bedrijven achter zich gelaten. Oorspronkelijk was Commodore een Amerikaanse pc-fabrikant uit de jaren tachtig, die met de spelcomputer C-64 faam maakte. In de jaren negentig echter ging de Amerikaan over de kop, waarna de toenmalige snelgroeiende Duitse pcverkoper Escom de merkrechten kocht. Die overname bracht Escom geen geluk. Al snel daarna viel het doek voor de Duitsers en de Nederlandse tak kon in 1996 met veel moeite gered worden. De Nederlanders tooiden zich al gauw met de naam Commodore. Ruim een jaar later is ook voor hen het doek gevallen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 27 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

Dynabyte koopt helft Commodore-winkels

Bekijk de hele uitgave van woensdag 27 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

PDF Bekijken