Bekijk het origineel

Tuinen waar ieder kind van droomt

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Tuinen waar ieder kind van droomt

Boek met creatieve ideeën voor doolhof, speelhuis en boomhut

4 minuten leestijd

Er was een jongetje jarig. De moeder had een clown ingehuurd om de liindertjes op het feestje bezig te houden. De voorstelling werd in de tuin gegeven. De tuin met de vijver. De clown deed erg zijn best, dat wel. Maar alle kindertjes zaten bij het water naar de kikkers te kijken en met modder te spelen. Toen besloot de moeder van het jongetje een boek te schrijven.

Het boek kreeg de titel: “Een tuin voor de hele familie”, waarbij de schrijfster vooral uitging van de verlanglijstjes die kinderen inleverden toen hun gevraagd werd wat zij in de tuin wilden. In dit boek gaat het dus niet alleen over de barbecue en het gazon, maar vooral ook over doolhoven, boomhutten en speelhuisjes.

Idealistisch

Het is bekend dat elke tuin een succes wordt als het basisontwerp deugt. Natuurlijk, een tuin waarin de hele familie zich moet vermaken, liefst zonder al te veel onderhoud en toch een lust voor het oog, vergt tijd en geduld. Maar met het juiste basisontwerp kun je stap voor stap dit doel bereiken, al moet je de idealistische toonzetting van veel artikelen in de sfeer van: „Met moderne vijverfolie tovert u een zandbank zo om in een siervijver”, relativeren. Dat wekt namelijk de suggestie dat de klus in een uur geklaard is en reken daar maar niet op (blz. 12).

Dit boek is prettig leesbaar en het biedt bovendien talloze creatieve ideeën. Zo bedacht Bunny Guinness dat e,en speelhuisje boven op de muur van een erfscheiding meteen door twee gezinnen gebruikt kan worden. Een vierkante haag met een hekje en je hebt een natuurlijke box in de tuin voor je kleintje.

Pergola’s

Omdat het niet gemakkelijk is om alle elementen die gezinsleden willen in één samenhangend geheel onder te brengen, is het handig de ruimte op te delen in ’ kamers’ door middel van hoogteverschillen,, pergola’ s, hagen of hekken. Lelijke elementen kun je wegwerken met hedera of struiken.

Bij het onderwerp spelletjes moet je denken aan glijbanert, schommels of klimrekken. Dit boek bevat behalve veel verleidelijke kleurenfoto’s, ook werktekeningen en uitgebreide werkbeschrijvingen, van benodigdheden tot en met afwerking en controle.

Adviezen over veiligheid voeren een boventoon. Guinness realiseert zich voortdurend dat schommels of boomhutten gevaarlijke speelattributen kunnen zijn. Schommels moet je zo plaatsen dat je de kinderen vanuit het huis in de gaten kunt houden. Een rubber zitje komt minder hard tegen een hoofd dan een plank en op zand of houtsnippers valt het beter dan op beton. Of over het klimrek: het moet stevig genoeg zijn om op een verjaardag twintig met snoep volgepropte kinderen te kunnen dragen (blz. 59), enzovoorts.

Moestuin

Verder gaat het over het buitenle ven en daarbij horen picknicks, partijen, barbecues en middagdutjes. Ideeën dus voor tuinhuisjes, meubilair en terras (afmetingen, materiaal, voor- en nadelen van sommige materialen), een barbecueontwerp; en omdat de tujn voor al deze feestelijkheden ook als voedselleverancier geschikt is, een ontwerp voor een moestuin. Niet zomaar wat kool en aardappelen, maar zo ontworpen dat hij er het hele jaar mooi uitziet, met buxusheggetjes en bankjes en waterbakken om de groenten schoon te maken. In Engeland wordt deze ma nier van groenten telen dening” genoemd. potager gar

Uiteraard ook aandacht voor de magie van water. Vijvers, inclusief ontwerp en werktekening, stapstenen, strandjes, waterplanten, alles komt aan de orde. Ten slotte dieren en doolhoven, die staan ook meestal op verlanglijstjes van kinderen, al vraagt een doolhof om een bovenmodale lap grond om j e huis.

Wie net van plan was een kindvriendelijke tuin aan te leggen, moet dit boek als eerste aanschaffen.

N.a.v. “Een tuin voor de hele familie”, door Bunny Guinness; uitg. Terra, Warnsveld, 1997; gebonden, 168 blz.; ISBN 90 6255 718 X; ƒ 49,90.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 27 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

Tuinen waar ieder kind van droomt

Bekijk de hele uitgave van woensdag 27 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

PDF Bekijken