Bekijk het origineel

Bedelaars hebben weinig te vieren

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Bedelaars hebben weinig te vieren

Moskou maakt zich klaar voor houden van 850-jarig jubileum

5 minuten leestijd

MOSKOU - Elke dag staan ze er weer. De gerimpelde man met één been, de bejaarde vrouw in lompen en het kind met het bordje waarop staat dat haar moeder is overleden. Ze houden allen de hele dag hun hand op bij de iiang van de metro, in de hoop een aanvulling te verdienen op hun karige pensioen of uitkering.

En inderdaad, niet zelden krijgen ze een of meer bankbiljetten in hun handen geduwd. Het zijn vooral deze mensen die moeten bloeden voor Ruslands nieuw ingeslagen weg naar economi sche groei.

Dat de nieuwe economische politiek inderdaad haar vruchten afwerpt, blijkt in Moskou. De stad ziet er een stuk welvarender uit dan pakweg vijfjaar te’ rug, toen de prijzen voor een groot deel werden losgelaten. Vooral het centrum loopt over van de activiteiten en je kunt stellen dat inmiddels alles te koop is in de stad die vroeger zo gekenmerkt werd door grote tekorten. Vooral onder in vloed van het 850-jarig jubileum van Moskou, dat in september wordt gevierd, ondergaat de binnenstad een razendsnelle metarmorfose. Het ene na het andere pand wordt gerestaureerd, niet zelden door buitenlandse, vaak Turkse gastarbeiders. Het zijn vooral de grote bedrijven en banken die hierin miljarden roebels investeren.

Ook het stadsbestuur onder leiding van de energieke burgemeester Joeri Loezjkov heeft groot belang bij het opknappen van de stad en tast dan ook diep in de buidel. Een stralende stad levert immers meer op dan een verwaarloosde. Op elke hoek van de straat word je dan ook door enorme reclameborden gefeliciteerd met de 850e verjaardag van de Russische hoofdstad. Op deze posters wordt Moskou in slogans in de overtreffende trap enorm verheerlijkt. Daarbij worden ook citaten uit de Russische klassieken niet geschuwd.

Bedelende Moskovieten, die de metershoge fullcolour posters niet kunnen ontlopen, schieten echter weinig op met dit feest. De geplande festiviteiten zijn meestal alleen maar toegankelijk met een uitnodiging. En dat een van de genodigden behoort tot de groep van bedelende uitkeringsgerechtigden is vrijwel uitgesloten. Waarschijnlijk- zullen dit vooral de vertegenwoordigers van Ruslands zogenaamde nieuwe rijken zijn: vaak jonge mensen die veel geld verdienen in de handel en aanverwante sectoren. Terwijl een gepensioneerde soms niet meer dan ‘100 gulden per maand krijgt, is voor een nieuwe rijke een inkomen van pakweg 30.000 gulden per maand niet bijzonder. En het ligt niet in de Russische traditie dit geheim te houden. De stad rijdt vol met de meest luxe westerse auto’s en de be zitters hiervan hebben niet zelden hun eigen chauffeur. Het is dan ook niet verrassend dat uit een onlangs gehouden onderzoek blijkt dat Moskou de op twee na duurste stad van de wereld is. De nieuwe zakenelite vormt een niet gering aandeel van de Moskouse bevolking en neemt dus een groot deel van de koopkracht voor haar rekening, Weliswaar verdienen deze nieuwe rijken niet allemaal excessief veel, maar als je een baan in de zogenaamde ‘commerciële structuur’ hebt, verdien je toch gauw een slordige 1500 dollar per maand.

Het zijn vooral jongeren, vaak met een studie rechten of economie op zak, die er wel bij varen. Ze kregen hun opleiding tijdens of na de perestrojka en hebben dus veel minder last gehad van de ideologische vakken dan de generatie daarvoor. Zij kregen in hun oplei ding moderne vakken als bedrijfseconomie en commercieel recht en werden gestimuleerd om zelf iets te ondernemen. Zij profiteren dan ook volop van de nieuw ontluikende markteconomie. Ze verdienen vaak meer dan hun ouders, die meestal nog een baan hebben in de staatsbureaucratie. En de overheid is momenteel de slechtste werkgever die je in Rusland maar kunt hebben. Het loon is vaak een fractie van dat in het bedrijfsleven, als het überhaupt wordt uitbetaald. Menig ouder probeert dan ook, vaak via contacten van het werk, geld bij te verdienen.

Filosofie

Het is dan ook niet vreemd dat deze nieuwe generatie succesvolle jongeren er een geheel andere levensstijl op nahoudt dan eerdere generaties. Vroeger kenmerkten Russische jongeren zich vaak door een beschouwende levenshouding, waarbij het gewoon was om tot vroeg in de ochtend te discussiëren over filosofie, politiek, cultuur en religie. Bij de nieuwe generatie draait het alleen nog maar om geld.

Zelfs de Russische wodkafles heeft plaats moeten maken voor westerse biersoorten en cocktails. Vanzelfsprekend worden deze consumpties niet meer genuttigd in de traditionele Russische keuken, maar in een van de vele nieuw verschenen westerse cafés in het centrum van Moskou. Vaak op dezelfde plaatsen die zes jaar geleden nog het strijdtoneel waren van voor- en tegenstanders van het oude systeem. Deze strijd tijdens de coup van 1991 bleek de laatste stuiptrekking te zijn van het staatsgeleide economische systeem. Kort daarop werd de vrije markt definitief ingevoerd. Voor de vele bedelaars bij de Moskouse metro is er misschien nog enige (zure) troost.Terwijl zij aan het einde van de dag tevreden hun flinke stapel bankbiljetten kunnen tellen, keren hun lotgenoten in kleinere Russi-. sche steden vaak met lege handen naar huis. Daar wonen immers nauwelijks nieuwe rijken en zo blijft er ook niets extra’s over om uit te delen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 27 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

Bedelaars hebben weinig te vieren

Bekijk de hele uitgave van woensdag 27 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

PDF Bekijken