Bekijk het origineel

Truckers klagen over Belgische rijkswacht

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Truckers klagen over Belgische rijkswacht

„Discriminatie Nederlandse chauffeurs”

2 minuten leestijd

APELDOORN - Nederlandse vrachtwagenchauffeurs klagen steeds meer over het optreden van de Belgische rijlswacht „ederlandse truckers in België worden zeer onheus behandeld. Er is sprake van discriminatie”, z een woordvoerder van de Verenii van eigen vervoerders en verladers EVO. De Besche rijkswacht weerspreekt de aantijgingen.

Naar aanleiding van honderd recente klachten willen vrachtwagenchauffeurs eind dit jaar een proces aanspannen tegen de Belgische staat. Het Europese Hof heeft in een recent arrest bepaalt dat de Belgische rijkswacht Nederlandse truckers discrimineert. Volgens Transport en Logistiek Nederland zijn er „nog steeds aanwijzingen” dat het met die discriminatie niet is afgelopen.

Volledig vrij

„Onfris”. Zo typeert EVO-woordvoerder mr. D. Andela het optreden van de Beligsche rijkswacht. Hij baseert zich op ongeveer veertig klachten van chauffeurs.

Na een aanhouding door een politiefunctionaris is het niet ongebruikelijk dat, de betrokken chauffeur slechts een uur heeft om een fikse boete te betalen. Kan hij daar binnen die termijn niet aan voldoen, dan wordt een sleepbedrijf ingeschakeld. De sleepkosten bedragen veelal duizenden guldens, te betalen voordat de wagen wordt vrijgegeven. Ook zouden de rijkswacht en sleepbedrijven in België onder één hoedje spelen om samen de buit te verdelen.

De Belgische rijkswacht vindt de beschuldigingen overdreven. „Nederlandse chauffeurs worden niet gediscrimineerd. Niemand betaalt graag boetes. Het is verwerpelijk dat Nederlandse chauffeurs op grond van een enkel geval zware verdachtmakingen uiten”, aldus woordvoerster E. Cleemput. Ze wijst erop dat chauffeurs „volledig vrij” zijn in hun keus voor een takelbedrijf.

De PvdA wil dat minister Jorritsma van verkeer actie onderneemt om een einde te maken aan maffiapraktijken waar Nederlandse vrachtwagenchauffeurs de dupe van worden in België, Duitsland en Frankrijk. Het kamerlid Valk zei vanmorgen in bet Radio 1 Jouriiaal dat Jorritsma de zaak onverwijld moet aanzwengelen bij haar Europese collega’s.

EVO-woordvoerder Andela verwijt de Belgische rijkswacht „weinig disciplinair” gedrag. Hij noemt een geval waarin een aangehouden Nederlandse chauffeur kon kiezen tussen het betalen van de koffie voor de rijkswacht of een proces-verbaal. Hij verwijst naar een kwestie waarbij de politiefunctionaris een bon uitschrijft zonder daar de gebruikelijke doordruk van te maken.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 27 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

Truckers klagen over Belgische rijkswacht

Bekijk de hele uitgave van woensdag 27 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

PDF Bekijken