Bekijk het origineel

Rechter stuurt tien spijbelaars op cursus

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Rechter stuurt tien spijbelaars op cursus

Alternatief is boete of veertig dagen cel

3 minuten leestijd

ROTTERDAM (ANP) - De rechtbank in Rotterdam heeft gisteren aan tien spijbelende scholieren een alternatieve straf opgelegd. De minderjarigen moeten zich melden bij de motivatiecursus “Basta!”, Nwaar zij sociale vaardigheden leren en na moeten gaan waarom zij niet naar school willen.

Rechters in Nederland hebben zich in het verleden nooit veel bemoeid met spijbelaars. Af en toe verscheen een spijbelaar in het verdachtenbankje en deelde de kantonrechter een lichte boete uit. Meestal probeerden ouders, de school en hulpverleners het probleem op te lossen.

In die situatie is verandering gekomen. De politie spoort nu ronddolende kinderen op, soms zelfs met een specia le spijbelbus. Rechters leggen vaker een boete op van 600 tot 1000 gulden.

Criminaliteit

Volgens de Rotterdamse officier van justitie mr. P. Oskam blijkt dat hardnekkig schoolverzuim vaak-leidt tot criminaliteit. Nu de inbraken, steekpartijtjes en berovingen door jongeren toenemen en steeds ernstiger vormen aannemen, wordt het hoog tijd iets aan het spijbelen te doen, redeneert Oskam.

In Rotterdam kwam gisteren voor het eerst de rechter er aan te pas om hulp op te leggen. Kinderen die weigeren, krijgen alsnog een boete van 600 tot 1000 gulden en bij niet betalen moeten ze 24 tot veertig dagen zitten.

De eerste tien kandidaatjes voor de proef waren in ieder geval gemotiveerd genoeg om keurig op tijd voor kantonrechter mr. L. van Son te verschijnen. Telkens vroeg zij waarom de kinderen vaak maandenlang niet naar school waren gegaan. Veel kwam er niet uit hun monden. „Ik heb geen zin meer”, bracht er eentje schouderophalend uit. Of: „Ik kan niet zo goed met mijn klasgenoten opschieten en met de leraren ook niet en daar word ik agressief van”. En; „Waarom? Omdat het een lom-school is”.

Een 13-jarige jongen wist alleen te vertellen dat hij ook niet meer thuis woont, maar bij vrienden. „Waar is dat dan?” wilde mr. Van Son weten. „Ik weet het niet”. Zijn ihoeder op de publieke tribune: „Hij weet het heus wel. Het loopt helemaal uit de hand met hem. Hij belooft veel, maar doet weinig”.

Goede eigenschappen

De motivatiecursus “Basta!” moet kinderen vooral wijzen op hun goede eigenschappen en eigen interesses. Volgens projectleider C. Smulders van de stichting Bijzonder Jeugdwerk kan het best zijn dat kinderen op een verkeerde school zitten. „De gemeente Rotterdam heeft ons de garantie gegeven dat als een spijbelaar na het project naar een andere school wil,.een andere school hem of haar ook opneemt”.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 27 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

Rechter stuurt tien spijbelaars op cursus

Bekijk de hele uitgave van woensdag 27 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

PDF Bekijken