Bekijk het origineel

WD moet stoppen met jennen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

WD moet stoppen met jennen

Huidige crisis zoveelste conflict met Van Mierlo

5 minuten leestijd

DEN HAAG - Een geteide Van Mierio zette het meiringverschil met de WD vannadit op scherp. Met het dreigement van aftreden en een kabinetscrisis wO hij de onvoorwaardelijke steun van de liberalen voor zijn beleid afdwingen. Het conflict is niet zo maar een incident, maar de vooriop laatste ruzie in een lange reeks. Maar aan dit ’ Merlooe-pesten’, een van de belangrijlffite hobby’s van de WDfictie, moet nu einddijk eens een einde komen, vindt de D66leider en vice-premier.

Keer op keer hebbeu de liberalen de afgelopen jaren het buitenlands beleid van het kabinet, waarvoor Van Mierlo de eindverantwoordelijkheid draagt, gedwarsboomd. Eerst was er de kwestiePoncke Princen. Buitenlandwoordvoerder Weisglas keerde zich eind 1994 tegen het voornemen van Van Mierlo om de in Nederland omstreden deserteur en mensenrechtenactivist een visum voor een bezoek aan Nederland te verstrekken.

Toen VVD-minister Voorhoeve van defensie een jaar later onder het vuur van de Tweede Kamer kwam te Hggen naar aanleiding van de gebeurtenissen in Srebrenica, greep VVD-woordvoerder Blaauw opzichtig in door Van Mierlo medeverantwoordelijk te stellen voor het falende beleid. De bewinds man van buitenlandse zaken had de kwestie nadrukkelijker bij de Verenigde Naties aan de orde moeten stellen. Hij had dat niet gedaan en uit die nalatigheid was het ontbreken van de steun van de VN op de beslissende momenten van de Servische aanval voortgevloeid.

De VVD keerde zich begin vorig jaar tegen het plan van Van Mierlo om tijdens zijn rondreis door het MiddenOosten ook het Palestijnse kantoor in Oost-Jeruzalem aan te doen. Fel was toen Van Mierlo’s kritiek op de liberale woordvoerder Weisglas. Hij noemde de VVD’er een „fijnzinnig pohticus” en voegde daar met een stalen gezicht aan toe dat die opmerking „echt niet ironisch” was bedoeld. „Ik vind dat men bij de VVD buitengewoon onachtzaam omspringt met een minister van de eigen coalitie”, zei Van Mierlo kort na het debat over Orient House. De liberalen waren duidelijk uit op de beschadiging van zijn „image”, stelde hij vast.

Gevoelig

Later dat jaar waren het opnieuw de liberalen die het verzet van een ruime kamermeerderheid tegen het beleid van Van Mierlo aanvoerden. De VVD vond dat Nederland de toetreding van Rusland tot de Raad van Europa niet mocht steunen, omdat dat land nog altijd geen rechtsstaat was. Juist op grond van dat feit had Van Mierlo de tegenovergestelde politieke keuze gemaakt.

Alle conflicten verliepen volgens een vast patroon. Na iedere ruzie kwam de VVD met sussende woorden verklaren dat Van Mierlo veel te licht geraakt is. „Met zo’n gevoelige minister, die zich gedraagt als een prinses op de erwt, kunnen wij ons werk niet goed doen”, zei Weisglas eens. „Wat mij opvalt, is dat D66 telkens denkt aan een soort complot in plaats van een meping op basis van inhoudelijke buitenlands-politieke argumenten wanneer wij als VVD tot een oordeel komen. Daar kun je anders over denken, maar op deze manier wordt iedere discussie met de minister van buitenlandse zaken onmogelijk”.

Ernstiger nog was de houding die de VVD-fractie telkens tegenover het Europa-beleid van de regering heeft ingenomen. Terwijl de Nederlandse regering de Europese Unie naar een nieuw Verdrag van Amsterdam moest leiden, onthield de regeringsfractie haar steun aan een aantal essentiële punten van het kabinetsbeleid. Voor een paragraaf over werkgelegenheid in dat verdrag voelden de liberalen niets, zoals zij ook huiverden bij de gedachte dat Nederland zijn vetorecht in de buitenlandse politiek zou moeten opgeven.

Iets vergelijkbaars deed zich eerder dit jaar voor. Politiek leider Bolkestein sprak zich tegen het standpunt van het kabinet over de uitbreiding van de NAVO uit. De stabiliteit in Midden- en Oost-Europa was daar allerminst mee gediend, vond de Amsterdamse koopman. Premier Kok moest ’ s nachts vanuit zijn torentje naar de Kamer afdalen om de crisis te bezweren, nadat een ook toen al geëmotioneerde Van Mierlo zijn armen ten hemel had geheven over zo veel liberaal onbegrip. In een prachtig spel van woorden kreeg Kok de liberalen, niet het minst tot zijn eigen verbazing, toch nog op de knieën.

De discussie heeft zich nu dan op de kwestie-Suriname toegespitst. Bolkestein heeft in het verleden niet geaarzeld dat land te typeren als een „roversnest”. De VVD vindt dan ook dat Van Mierlo -die dol is op dat land, omdat „je er nog echt buitenlandse politiek kunt bedrijven”- Paramaribo veel te veel via de „politiek van de amicale diplomatie” benadert. Zo zei Weisglas gisteravond dat Van Mierlo zijn „politiek van de fluwelen handschoen” in zijn omgang met Bouterse. eens moest opgeven. „De minister doet er goed aan zich steviger op te stellen. Daarmee zou hij bij Bouterse en zijn clan meer respect en gezag afdwingen”. Op de harde kritiek volgden ook van

nacht weer, net als bij alle eerdere conflicten, de sussende woorden. Opnieuw benadrukte Weisglas dat hij niet begreep waarom van Mierlo zo geraakt had gereageerd. „De kritiek moet van tafel? Hoezo? Hebben wij dan een motie ingediend?” zo vroeg dé liberale woordvoerder zich vannacht hardop af.

Ook de oplossing dient zich al aan. Kok heeft alle betrokkenen vanmorgen bijeengeroepen en zou naar verwachting later vandaag opnieuw naar de Kamer afdalen om zijn bezwerende woorden te spreken. Het is vandaag een veel te mooie dag om aan de val van het kabinet te denken, zei hij vanmorgen vroeg. En als Van Mierlo inderdaad zijn gelijk krijgt en de VVD-fractie opnieuw moet inbinden, zijn zijn woorden direct na het debat vannacht van een hoog voorspellend gehalte geweest: „’k Heb de spanning bewust laten oplopen. Soms is dat heilzaam”.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 27 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

WD moet stoppen met jennen

Bekijk de hele uitgave van woensdag 27 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

PDF Bekijken