Bekijk het origineel

Bendes ronselen jaarlijks 2000 vrouwen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Bendes ronselen jaarlijks 2000 vrouwen

2 minuten leestijd

ZWOLLE (ANP) - Enkele tientallen Nederlandse en buitenlandse bendes ronselen jaarlijks zo’n 2000 vrouwen vanuit Centraal- en Oost-Europa om onder dwang in de prostitutie in Nederland te komen werken. Vrouwen die zich verzetten worden mishandeld, verkracht en onder druk gezet en hun paspoort wordt ingenomen. Het merendeel van de vrouwen is tussen de zeventien en dertig jaar.

J. Wilzing, hoofdcommissaris van dé regiopolitie IJsselland, sprak bij presentatie van het fenomeenonderzoek naar mensenhandel uit Centraal- en OostEuropa van „slavernij”. Het onderzoek is yitgevoerd door het IRT Noord- en Oost-Nederland in samenwerking met de Universiteit Twente. Het onderzoek is onder meer gebaseerd op een analyse van 23 processen-verbaal van afgesloten opsporingsonderzoeken (tussen 1994 en 1996) naar mensenhandel in Nederland.

Beginjaren tachtig|nam de handel inbuitenlandse vrouwen voor de prostitutie fors toe. Aanvankelijk kwamen de vrouwen uit Zuidoost-Azie, later met name uit Latijns-Amerika en Afrika. De laatste jaren verschuift het accent naar Centraal- en Oost-Europa, het GOS en sinds kort ook de Baltische staten.

Eenderde van de daders komt uit Nederland, de overigen komen uit ex-Joegoslavië en sinds enkele jaren ook uit Centraal- en Oost-Europa. Het merendeel van de vrouwen wordt uitgebuit en geconfrontreerd met geweld. Zij worden verkocht en gekocht voor bedragen van 500 tot meer dan 10.000 gulden, aldus Wilzing.

De handelaren verdienen per vrouw per maand zo’n 15.000 gulden. De vrouwen zelf zien over het algemeen weinig van hun verdiensten terug. Zij worden uitgebuit door middel van wurgcontracten, fictieve schulden en boetes voor ongewenst gedrag. Groothandelaren in de vrouwenhandel maken vaak gebruik van een eigen bordeel of café als steunpunt in Centraal- en OostEuropa. De meeste vrouwen weten dat zij in Nederland in de prostitutie terechtkomen. Soms wordt voor de illegale vrouwen een visum of een verblijfsvergunning aangevraagd of een schijnhuwelijk geregeld.

.Wilzing stelde dat de open situatie ‘die na de opheffing van het bordeelverbod zal ontstaan, noopt tot intensiever overheidsoptreden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 28 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

Bendes ronselen jaarlijks 2000 vrouwen

Bekijk de hele uitgave van donderdag 28 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

PDF Bekijken