Bekijk het origineel

Wereldwijd

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Wereldwijd

3 minuten leestijd

Spellinghervorming

KIEL (AP) - Een groep tegenstanders van de spellinghervorming in Sleeswijk-Holstein heeft gisteren uitzicht gekregen op een referendum over de omstreden maatregel, doordat het staatsparlement hun het recht van petitie heeft gegeven. De activisten krijgen een halfjaar de tijd om de 106.000 handtekeningen -5 procent van de stemmen- te verzamelen die nodig zijn voor het organiseren van een referendum. Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland besloten vorig jaar tot een drastische spellinghervorming, die formeel in augustus 1998 zou ingaan.

Rembrandt

BOSTON (DPA) - Het schilderij “Storm op het meer Genesareth” van Rembrandt, dat in 1990 werd gestolen uit het Isabella Stewart Gardner Museum in Boston, is mogelijk weer terecht. Een informant heeft het schilderij in een opslagplaats laten zien aan een redacteur van de Boston Herald, zo schreef de krant gisteren. In het depot zouden ook nog andere schilderijen liggen. “Storm op het meer Genesareth” werd zeven jaar geleden samen met andere kunstwerken gestolen. De totale buit had toen een waarde van circa 200 miljoen dollar.

Joodse tv-zender

JERUZALEM (DPA) - Shalom Channel, een nieuwe televisiezender die de Europese dimensie van het jodendom wil bevorderen, gaat in oktober de lucht in. De omroep wil joden en niet-joden in Europa en Israël informeren over nieuws en cultuur van de joodse gemeenschappen in Europa. Shalom Channel moet een algemene zender worden, die niet onder de invloed staat van politieke of religieuze stromingen. De programma’s worden in het Engels, Frans, Duits, Russisch en Hebreeuws uitgezonden. De kijkers krijgen nieuwsprogramma’s, talk^ shows, documentaires en speelfilms te zien waarin joodse thema’s centraal staan.

Botha

JOHANNESBURG (RTR) - De voormalige minister van buitenlandse zaken van Zuid-Afrika Roelof Botha wordt mogelijk de nieuwe leider van de Nationale Partij. Botha zei gisteren dat hij onder voorwaarden bereid is de nominatie van de NP te aanvaarden. Oud-president De Klerk kondigde dinsdag aan dat hij het voorzitterschap van de partij op 9 september neerlegt en zich helemaal uit de politiek terugtrekt. Botha zei door leden van de NP te zijn gevraagd zich kandidaat te stellen voor het leiderschap. Hij stelt daarbij echter als voorwaarde dat de partij opnieuw toetreedt tot de regering van nationale eenheid van president Nelson Mandela.

Marihuana

SACRAMENTO (AP) - De minister van justitie van Cahfomië, de conservatieve Republikein Dan Lundgren, heeft besloten een miljoen dollar beschikbaar te stellen voor een onderzoek naar de medische waarde van marihuana. Lundgren verzette zich afgelopen november krachtig tegen de legalisering van het gebruik van marihuana voor medische doeleinden in Califomië. Hij zei dinsdag dat hij voor het onderzoek is, omdat in de wettelijke maatregel voor legalisering niet duidelijk is geformuleerd onder welke omstandigheden het gebruik van marihuana gerechtvaardigd is.

Gevechtsvliegtuig

HAMBURG (AP) - De chef-constructeur van de Russische vlieg- tuigfabriek Mapo-MiG, Anatoli Be- loswet, heeft voorgesteld gezamen- lijk met Duitsland een nieuw ge-vechtstoestel te bouwen. In een interview met de Hamburgse krantDie Woche zei Beloswet dat de Eurofighter, de gevechtsjager die Duitsland in samenwerking met andere Europese landen ontwikkelt, nu al verouderd is. Hij zei dat Duitsland slechts aan het miljardenproject vasthoudt om de werkgelegenheid bij de concemen Daimler-Benz en Dasa veilig te stellen.

Schorsing opgeheven

LONDEN (AP) - British Airways heeft gisteren de schorsing ongedaan gemaakt van twee piloten die een 5-jarig meisje aan het bedieningspaneel hadden laten zitten. De piloten werden vrijdag geschorst nadat het boulevardblad News of the World een foto had gepubliceerd van het meisje, Emily Pickersgill, die bij piloot Phil Higton op schoot zat en haar hand uitstrekte naar het bedieningspaneel. British Airways liet gisteren weten dat onderzoek had uitgewezen dat de piloten niets hadden gedaan dat in strijd was met de veiligheidsvoorschriften.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 28 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

Wereldwijd

Bekijk de hele uitgave van donderdag 28 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

PDF Bekijken