Bekijk het origineel

Streekvervoer sluit ontslagen niet uit

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Streekvervoer sluit ontslagen niet uit

Beraad bonden en VSN levert niets op

2 minuten leestijd

UTRECHT (ANP) - Het spoedberaad tussen de vervoersbonden en Verenigd Streekvervoer Nedeiiand (VSN) over een dreigende sanering heeft gisteren niet veel opgeleverd. VSN heeft de bonden meedeeid dat aan inkrimping niet valt te ontkomen, maar dat er zeker geen 1500 banen bij het busbedrijf e n verdwenen. Een garantie dat bij een reorganisatie geen gedwongen ontslagen vallen hebben de bonden niet gekren. Volgende week praten zij verder met de VSN.

VSN heeft de Boston Consulting Group (BCG) onderzoek laten doen naar de organisatiestructuur van het streek vervoerbedrijf en de concurrentiemogelijkheden. Dit laatste met het oog op de komende marktwerking in het openbaar vervoer. Volgens VSN staat vast dat het bedrijf drastisch moet bezuinigen vanwege de slechte bedrijfsresultaten. De sanering die BCG voorstaat zou vooral het niet-rijdend personeel treffen.

De bonden reageerden gisteren woedend op berichten als zouden 1500 mensen, ongeveer 10 procent van het personeelsbestand, hun baan verliezen.

„Als VSN zich op zo’n wijze van een grote groep werlmemers wil ontdoen, wordt het oorlog”, zei FNV-bestuurder D. Ketting. De bonden houden vast aan een bepaling in de cao die tot eind dit jaar gedwongen ontslagen uitsluit. Die bepaling werd twee jaar geleden bij de grote staking in het streekvervoer overeengekomen. De bonden willen die bepaling ook in de nieuwe cao opnemen.

Afstoten bedrijven

Het advies van BCG zou verder neerkomen op het afstoten van een aantal regionale busbedrijven. VSN, dat 98 procent van het streekvervoer verzorgt, is nu eigenaar van acht busbedrijven. Minister Jorritsma (Verkeer) wil dat VSN zijn marktaandeel terugbrengt tot 50 procent in het jaar 2000 en hooguit 35 procent in 2010. Anders kan de beoogde marktwerking niet van de grond komen. VSN is nu nog volledig eigendom van de Staat, maar wil die banden in de toekomst doorsnijden. Verkoop van de aandelen is echter pas mogelijk als het bedrijf voldoende rendeert.

Volgens een woordvoerder van VSN bevat het conceptadvies van BCG heel veel varianten, die nu nader worden bestudeerd. Een definitief besluit over de toekomst van VSN valt binnen enkele weken.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 28 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

Streekvervoer sluit ontslagen niet uit

Bekijk de hele uitgave van donderdag 28 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

PDF Bekijken