Bekijk het origineel

„Ik ben zwanger van een boek”

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

„Ik ben zwanger van een boek”

Oud-hoofdredacteur Huizing legt Zuidwolder geschiedenis vast

2 minuten leestijd

ZUIDWOLDE/HOOGEVEEN - Hij ziet zichzelf als een amateur-historicus. Maar ook benamingen als publicist en journalist klinken hem als muziek in de oren. Lammert Huizing uit Hoogeveen graaft als een gedreven jonge hond in de Drentse geschiedenis. Zijn leeftijd -de oudhoofdredacteur van de Hoogeveensche Courant is al 70- lijkt nog geen rol te spelen. „Ik heb het nog drukker dan vroeger”.

Huizing heeft een fenomenaal geheugen. Tijdens het gesprek over zijn jongste pennenvrucht -een herziene en uitgebreide uitgave van het boek “700 jaar Zuidwolde”, een feit dat de krasse geleerde zelf aan het licht bracht- hoeft hij niet één keer uit zijn stoel om iets na te kijken.

Soms even een peinzende blik, een gefronst voorhoofd, en dan weet hij het weer. Jaartallen, plaatsnamen, gebeurtenissen. Korter of juist eeuwen geleden. Huizing is een wandelende Drentse encyclopedie. Al twintig boeken heeft hij op zijn naam staan.

Burgemeester en Wethouders van de gemeente Zuidwolde trokken begin dit jaar aan de bel bij de Hoogeveense historicus. Of hij vóór de komende herindeling per 1 januari 1997 zijn in 1975 verschenen boek zou willen completeren door de gebeurtenissen van laatste 22 jaar er aan toe te voegen. Huizing: „De zat eerlijk gezegd niet op werk te wachten. Ik ben namelijk ook bezig de geschiedenis van Hoogeveen tijdens de oorlog aan het papier toe te vertrouwen”.

Dagtaak

Het bloed kruipt echter toch waar het niet gaan kan. De geboren Zuidwolder nam de handschoen op en zette zich aan de enorme klus. De laatste weken werd het bijna een dagtaak voor de gepensioneerde zeventiger. „Na 1975 kwam ik steeds weer achter nieuwe feiten over de historie van Zuidwolde. Die heb ik maar meteen meegenomen”.

Het college krijgt de diskette met daarop het manuscript plus de nodige illustraties dinsdag aangeboden. Het is de bedoeling dat de 3500 huishoudens in de gemeente eind november de officiële geschiedschrijving van hun dorp in handen hebben. Als een soort afscheidscadeau. Een vervolg komt er niet. Zuidwolde maakt met ingang van 1998 deel uit van de nieuwe plattelandsgemeente De Wolden, samen met De Wijk, Ruinerwold en Ruinen.

Als redacteur voor de Hoogeveensche Courant, waar hij 43 jaar werk„Ik ben zwanger van een boek” zaam was, versloeg Huizing honderden raadsvergaderingen in Zuidwolde. Maar ook het kerkelijke leven had zijn aandacht, evenals het onderwijs en de ‘normale’ gebeurtenissen van alledag. Voor het beschrijven van de historie van Zuidwolde spitte hij dagenlang in allerhande archieven.

Over het resultaat van zijn navorsingen is Huizing stellig: „Misschien is mijn schrijfstijl wat populair, de inhoud is wetenschappelijk verantwoord”. Terug naar de bron, zo luidt het motto van de Hoogeveense publicist. Dat is volgens hem wat anders dan wat veel schrijvers plegen te doen: „Die onderzoeken niet, zij schrijven alleen maar over”.

Rector magnificus

Soms bracht het speurwerk nieuwe feiten aan het licht. Zo heeft Huizing jarenlang niet geweten dat hoofdonderwijzer P. Bos van de School met de Bijbel in Zuidwolde tijdens de oorlogsjaren een leidende rol in het verzet speelde. „Terwijl ik toen in de leeftijd van 13 tot 18 jaar zat en de oorlog heel bewust meemaakte”.

Trots is de journalist buiten dienst op zijn ontdekking dat de koeienherder Roelof ten Utlo nooit, zoals werd aangenomen, pastoor in Zuidwolde is ge weest. „Die jongen trok in 1450 te voet vanuit het dorp naar het Duitse Erfurt. Daar zou hij via de prior van een klooster zijn toegelaten tot de plaatselijke universiteit. Het verhaal wilde dat Utlo daarna als pastoor naar Zuidwolde terugkeerde, en dat hij bij zijn overlijden een studiefonds instelde voor begaafde Drentse jongens”.

Huizing ploos deze geschiedenis uit en kwam aan de hand van studentenlijsten van het Rijksarchief in Utrecht te weten dat inderdaad tot ver na de Hervorming Drentse knapen aan de Erfurtse universiteit verbleven. „Maar Roelof ten Utlo studeerde er rechten in plaats van theologie. Ook kwam hij niet terug naar zijn geboortedorp, maar werd hij rector magnificus aan de universiteit”.

Zuidwolde kende tot 1930 een ledeboeriaanse gemeente. Huizing: „Ik heb voor mijn boek mensen gesproken die indertijd nog door dominee L. Boone zijn gedoopt. Van heinde en verre kwamen mensen voor dergelijke diensten naar een boerderij in Zuidwolde”.

Het kerkelijk palet in het dorp wordt nu gevormd door gereformeerden, hervormden en gereformeerd-vrijgemaakten. Huizing trok een opmerkelijke conclusie. „De vanouds vrijzinnig hervormde gemeente is nu rechtzinnig/confessioneel, terwijl dat proces zich bij de van oorsprong rechtzinnige gereformeerden in tegenovergestelde richting heeft bewogen”.

Het boek is zo goed als af. Huizing krijgt er nu al van verschillende kanten reacties op. „Vooral de wat oudere generatie toont interesse. Maar ook nieuwkomers in Zuidwolde tonen meer en meer belangstelling voor de historie van het dorp”.

Na dinsdag is de druk van Huizings schouders. Na een bevalling komt de opluchting”. Hoelang een volgende zwangerschap op zich laat wachten, weet de amateur-historicus niet. Het boek over Hoogeveen tijdens de oorlog hgt er ook nog.

Joden in Drenthe

Stiekem laat hij weten dat hij daarna graag nóg een kindje wil: „Als ik tijd van leven krijg, zou ik graag een studie maken over joden in Drenthe. Ze kwamen hier in 1690 en maakten de processen van discriminatie, emancipatie en assimilatie door, hoewel de oorlog voorkwam dat ze zich helemaal met de Nederlanders vermengden”.

De aard van het beestje verloochent zich niet. Huizing heeft geen zwangerschapstest nodig.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 28 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

„Ik ben zwanger van een boek”

Bekijk de hele uitgave van donderdag 28 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

PDF Bekijken