Bekijk het origineel

Noord-Korea schort overleg over raketten op

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Noord-Korea schort overleg over raketten op

Pyongyang woedend over asiel

3 minuten leestijd

PYONGYANG (RTR/AFP ANP/DPA) - Het besluit van de Verenigde Staten om twee Noord-Koreaanse diplomaten politiek asid te veiienen, heeft tot een grote woede-uitbarsting in Pyongyang geleid. Noord-Korea noemde het Amerikaanse optreden een „zware belediging”. De diplomaten en hunanülies werden het afgelopen weekeinde in het geheim overgebradit naar de vs.

Het maoïstische Noord-Korea schortte het voor gisteren geplande overleg over de kwestie van de verkoop van raketten op en dreigde ook de besprekingen over vrede op het Koreaanse schiereiland af te gelastten. Bovendien trok Pyongyang zich terug uit het VNverdrag over de mensenrechten.

De Noord-Koreaanse vertegenwoordiging bij de Verenigde Naties waar-’ schuwde dat het Amerikaanse besluit politiek asiel te verlenen aan de ambassadeur van Noord-Korea in Egypte en zijn broer die handelsattaché was in Frankrijk, de voor september voorziene besprekingen over vrede in gevaar brengt. Washington deed een beroep op Pyongyang niet af te zien van deelneming aan besprekingen over vrede, die op 15 september moeten beginnen.

Erg bezorgd

NoordrKorea kwam gisteren niet opdagen bij de onderhandelingen over verkoop van zijn raketten aan derde landen. De Noord-Koreaanse regering eist uitlevering van de diplomaten. „In het licht van de houding van de VS vinden wij dat het geen zin heeft de rakettengesprekken zoals gepland te hervatten”, aldus de plaatsvervangende ambassadeur van Noord-Korea bij de VN.

Volgens Amerikaanse deskundigen kan Noord-Korea jaarlijks 150 Scud-raketten maken. Het land heeft mogelijk al honderden van die projectielen naar het Midden-Oosten verkocht, onder meer aan landen als Iran en Syrië. De VS zijn erg bezorgd over die verspreiding van raketten in de instabiele regio. Een van de weggelopen diplomaten. Jan Seung-il, is volgens Amerikaanse functionarissen goed op de hoogte van Noord-Koreaanse wapenverkopen in het Midden-Oosten.

Eerder gisteren werd bekend dat Noord-Korea een VN-verdrag ten aanzien van de mensenrechten opzegt uit ergernis over de aanhoudende kritiek. Vorige week veroordeelde een VNcommissie voor de mensenrechten de toestand in Noord-Korea. Pyongyang is het eerste land dat het verdrag over burgerlijke en politieke rechten van de VN opzegt. Het werd in 1976 opgesteld en is door 138 lidstaten ondertekend.

Inmiddels heeft Noord-Korea vandaag gedreigd nog meer VN-verdragen op te zeggen. Dat heeft het staatspersbureau KCNA meegedeeld. Volgens KCNA is de opzegging van het mensenrechtenverdrag een „legitiem besluit, bedoeld als antwoord op een campagne tegen de waardigheid van NoordKorea”

Eigen bevolking

Het is navrant dat de weigering van Noord-Korea verder met het Westen samen te werken vooral de eigen zwaar getroffen bevolking raakt. Vanwege een aanhoudende reeks natuurrampen, gekoppeld aan een aanhoudend economisch wanbeleid, heerst er in grote delen van Noord-Korea hongersnood. Miljoenen mensen krijgen niet genoeg te eten. Vooral kinderen en bejaarden hebben daaronder te lijden.

Tot nu toe stellen de VS, Japan en het welvarende Zuid-Korea zich op het standpunt dat Pyongyang eerst bereidheid moet tonen om te praten over vrede voordat er op grote schaal hulp kan worden verleend.

Het paranoïde regime meent echter dat het Westen van de situatie gebruikmaakt om het land te destabiliseren. Daarvan wordt de hongerende bevolking de dupe.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 28 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

Noord-Korea schort overleg over raketten op

Bekijk de hele uitgave van donderdag 28 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

PDF Bekijken