Bekijk het origineel

Ethiopië bedreigd door hongersnood

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Ethiopië bedreigd door hongersnood

2 minuten leestijd

ADDIS ABEBA (ANP) - Miljoenen Ethiopiërs dreigen het slachtoffer te worden van ernstige voedseltekorten.

Droogte, insecten en vogels hebben in het grootste deel van het land de oogsten gereduceerd tot volstrekt ontoereikende hoeveelheden. Waarnemers voegen een consequent falend landbouwbeleid toe aan de oorzaken van de rampscenario’s, zo schrijft het Belgische dagblad De Standaard vandaag.

De droogte is een gevolg van El Niüo. Dat is een meteorologisch verschijnsel in de Stille Oceaan dat door een warme zeestroming het weer in de wereld beïnvloedt.

De nationale rampencommissie schat dat 3,5 miljoen mensen dringend voedeselhulp nodig hebben, maar on afhankelijke instellingen geven aan dat twee keer zoveel mensen om hulp verlegen zullen zitten. Nu al lijden 4,6 miljoen mensen onder voedseltekorten en de eerste trek van uitgemergelde plattelandsbewoners naar de steden is al begonnen. De Ethiopische machthebber, premier Meles Zenmawi, prees een halfjaar geleden nog de goede oogst van 1996 en de voorraden die zouden zijn aangelegd. Waar die voorraden zijn gebleven is vooralsnog onduidelijk. De regering heeft deze maand dringend om 427.000 ton noodhulp gevraagd, maar buitenlandse donoren hebben daar nauwelijks op gereageerd.

Een van de belangrijkste oorzaken van de terugkerende voedselschaarste is volgens de Ethiopische deskundige professor Mesfin Wolde Mariam de bureaucratische regeringspolitiek, die op alle mogelijke manieren de kleine boeren ontmoedigt om te produceren. Veel verschil tussen het vorige marxistische bewind en het huidige bewind van Zenmawi is er volgens’ waarnemers niet.

De kleine boeren, praktisch de enige voedselproducenten, moeten met forse belastingen op de aanschaf van werktuigen en op hun producten de rekening betalen van de politiek van de heersers in de hoofdstad.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 28 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

Ethiopië bedreigd door hongersnood

Bekijk de hele uitgave van donderdag 28 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

PDF Bekijken