Bekijk het origineel

„Soms meedoen, soms apart”

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

„Soms meedoen, soms apart”

Hogeschool De Driestar start met 1342 studenten

3 minuten leestijd

GOUDA - „Abram, Izak en Jakob participeerden voluit in het maatschappelijk leven van hun dagen. Zij bedreven handel, veeteelt en techniek, maar bleven in tenten wonen. Ze hadden de aarde en de cultuur als werkterrein, maar waren georiënteerd op een beter vaderland. Zo heeft ook christelijk onderwijs op reformatorische grondslag als het goed is altijd iets van dat vreemdelingschap”.

Ir. M. Houtman, directeur van hogeschool De Driestar in Gouda, stelde gistermiddag bij de opening van het studiejaar de vraag: Wat wordt er van ons verwacht? Hij bekeek die vraag eerst vanuit de. maatschappij. Zij verwacht drie dingen van het onderwijs, aldus Houtman: dat jongeren wordt geleerd de moderne technische en economische ontwikkelingen te volgen, dat zij normen en waarden bijgebracht krijgen en dat zij leren mondiaal te denken.

Hoewel er onder jongeren sprake is van een hernieuwde belangstelling voor religie, en dus ook voor normen en waarden, wilde Houtman dat toch niet al te positief duiden. „Je hoeft geen volgeling van Karl Barth te zijn om te be seffen dat religieus besef heel wat anders is dan een oprecht geloof in de God en Vader van onze Heere Jezus Christus”.

De achterban verwacht van De Driestar „allereerst dat zij studenten bewaart bij wat ons vanuit de Reformatie en de Nadere Reformatie aan leer en leven is overgeleverd”, aldus Houtman. „Daarnaast dat de studenten worden voorbereid op een gqede positie in de maatschappij”.

Over de verwachtingen uit eigen kring merkte hij op: „Onze reformatorische wereld bestaat inmiddels meer uit de middenklasse dan uit de kleine luyden. Dat willen we ook graag zo houden en zo mogelijk verbeteren. Maar we willen wel herkenbaar blijven in de maatschappij. We hechten er daarom aan dat onze reformatorische zuil duidelijk in stand blijft en mede door het onderwijs zo mogelijk wordt versterkt”.

Volgens Houtman ontleent De Driestar haar bestaansrecht niet aan wat anderen van haar verwachten, maar aan haar identiteit: christelijk onderwijs op reformatorische grondslag. „Dat houdt in”, aldus de pabo-directeur, „dat we soms voluit geaccepteerd zullen worden in de maatschappij en daarin mee kunnen doen - en op andere momenten juist apart moeten staan. Dit alles toch ook weer om voor anderen tot zegen te zijn”.

Knopje omdraaien

Bestuursvoorzitter G. H. Verweij opende de bijeenkomst in de Sint Jan met een meditatie over licht en leven naar aanleiding van Psalm 36. „Die twee horen bij elkaar, in het natuurlijke, maar zeker ook in het geestelijke. Zonder licht geen leven”, aldus Verweij. „Laten wij niet zelf kunstlicht gaan maken, omdat we menen dat het een kwestie is van een knopje omdraaien. Laten we bidden met Psalm 43: Zend, Heer’. Uw licht en waarheid neder”.

Het bestuurslid ds. P. Molenaar, hervormd predikant in Woudenberg, besloot de bijeenkomst met een korte overdenking over Job. „Als Job over de straat liep, verstopten de ondeugende kinderen zich, staat er in de Schrift. Wij glimlachen daar nu misschien om”, aldus ds. Molenaar, „maar het geheim van Job was dat hij zich liet gezeggen door de Heere”. Hij wenste docenten en studenten „de wijsheid, het gezag en de kracht van Job” toe.

De Driestar start het cursusjaar met 1067 pabo-studenten: 949 aan de dagen 118 aan de avondopleiding. Daarnaast telt de hogeschool 275 studenten voor de eerste- en tweedegraads-lerarenopleidingen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 28 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

„Soms meedoen, soms apart”

Bekijk de hele uitgave van donderdag 28 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

PDF Bekijken