Bekijk het origineel

Kleren, karren, kijkers en keramiek

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Kleren, karren, kijkers en keramiek

2 minuten leestijd

Het Nederlands Openluchtmuseum onder de rook van Arnhem omvat méér dan stokoude boerderijen, molens, bruggen en andere staaltjes van bejaarde bouwkunst. Er is ook het Collectiecentrum, dat dit jaar verscheidene nieuwe presentaties bevat.

De Blauwezaal van het centrum is momenteel ingericht met streekdrachten. Het Openluchtmuseum beschikt over een unieke verzameling kledingstukken, hoeden, schoenen en sieraden, ook van koninklijke herkomst. Dit seizoen zijn de miniatuurpoppen in klederdracht voor het eerst te zien. Ze tonen de ontwikkeling van bepaalde streekdrachten, want ten onrechte wordt vaak gedacht dat de streekkledij altijd maar hetzelfde bleef. Ze veranderde wel degelijk en de poppen dienden om de herinnering aan een bepaalde periode vast te leggen.

“De snelheid van het gaan” is in het Collectiecentrum de titel van een presentatie van wagens, sleden, velocipedes en schaatsen. Ook het ponywagentje van Wilhelmina en zelfs een solex staan er uitgestald.

Even dominerend als vervoermiddelen zijn voor veel mensen in het dagelijks leven de televisietoestellen. Welke rol de tv speelt en wat de fysieke plek van het apparaat in de huiskamer daarover te zeggen heeft, wordt duidelijk in de grote zaal van het centrum, waar in een fototentoonstelling “De kijker te kijk” zit.

In de kelder van het Collectiecentrum is een uitgebreide collectie gebruikskeramiek te bezichtigen. Ook voor bezoekers die nauwelijks iets afweten van aardewerk is er van alles te zien, zoals het jubileumaardewerk dat vroeger regelmatig werd gemaakt of de serviezen die gespaard konden worden met spaarpunten van een koffiefabrikant.

Het Collectiecentrum is tot 26 oktober dagelijks open van 10.00 tot 17.00 uur. Wie het binnen voor gezien houdt, kan een ontdekkingsreis door het 44 hectare grote museumpark maken, langs gebouwen en landerijen, langs kwekerij en kruidentuin. Tot de herbouwde panden behoort inmiddels ook de Arnhemse tramremise.

L. Vogelaar

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 28 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

Kleren, karren, kijkers en keramiek

Bekijk de hele uitgave van donderdag 28 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

PDF Bekijken