Bekijk het origineel

De hoop van Holbrooke

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

De hoop van Holbrooke

3 minuten leestijd

De Internationale vredeshandhavers in Bosnië maken zv/are dagen door. Bekogellngen, beledigingen, ja belegeringen door opgezweepte schares van woeste Bosnische Serviërs zijn momenteel hun deel.

Vanwaar deze uitbarstingen van zonneklaar gemobiliseerde volkswoede richting VN-politiemacht en niet het minst tegen de NJ/O-macht ter stabilisering van de vrede In Bosnlë-Herzego/ina (SFOR)?

Het antwoord Is simpel: de internationale gemeenschap, met de VS voorop, kiest duidelijk partij in de slepende machtsstrijd in de Republika Srpska. Zij prefereert president Biljana Plavsic (hoofdkwartier Banja Luka) boven het kamp van de door het VN-tribunaal in Den Haag gezochte ex-president Radovan Karadzic (hoofdkwartier Pale).

Die uitgesproken voorkeur manifesteert zich op verscheidene niveaus. SFOR steekt Plavsic letterlijk de gepantserde hand toe om de Servische politiemacht geleidelijk onder haar controle te brengen. Daarnaast verklaarde Washington gisteren nog eens nadrukkelijk dat Amerikaanse financiële steun aan de Bosnische Serviërs (9 miljoen dollar) slechts die woonplaatsen ten goede zal komen die trouw zijn aan mevrouw Plavsic.

Valt deze westerse partijdigheid te verdedigen? IJzeren Dame Plavsic, ook wel de Ijskoningin of Onze Servische Moeder genoemd, wordt immers wel getypeerd als een „eeriijke, zij het waanzinnige nationaliste”. Wat onderscheidt haar dan in gunstige zin van Karadzic en kornuiten?

Ten eerste wendt zij voor niet corrupt te zijn, zich niet schaamteloos te willen verrijken door smokkelpraktijken o/er de ruggen van haar medeburgers. Plavsic ijvert naar eigen zeggen voor de principes van de rechtsstaat én voor de wederopbouw van de Republika Srpska. In haar ogen zijn de politieke en economische ontplooiingskansen van de Bosnische Serviërs gebaat bij een loyale uitvoering van het Dayton-akkoord voor Bosnië-Herzegovina. Zo’n houding loont dubbel: internationale hulpgelden én internationale acceptatie.

Van Karadzic en consorten hebben de internationale bemiddelaars in Bosnië-Herzego/ina daarentegen louter obstructie van Dayton te verwachten. Ze boycotten de zittingen van het collectieve staatspresidium van Bosnië. Daarvoor tekent Karadzic’ rechterhand, Momcilo Krajisnik. En ze blokkeren elke besluitvorming in het gezamenlijke Bosnische parlement

De consequente sabotage van het vredesverdrag van Dayton door de kliek rond Karadzic ligt trouwens voor de hand. Naleving van het akkoord voert onherroepelijk tot haar smadelijke ondergang als machtsfactor. Die dreiging heeft vandaag notabene een Servische gestalte aangenomen in de persoon van Biljana Plavsic. Hoezeer het Karadzickamp zich thans in het nauw gedreven voelt, geven zijn opzwepende woorden en opruiende volksacti’es klip en klaar aan.

Ondertussen manen de States de Joegoslavische president, Slobodan Milosevic, eindelijk kleur te bekennen en president Plavsic openlijk ruggensteun te bieden. Mogelijk speelt daarbij de westerse vrees voor een tweedeling van de Republika Srpska een grote rol. Een dergelijke ontwikkeling zou een bom leggen onder Dayton. Punt is dat Plavsic en Milosevic elkaar totaal niet mogen. De fervente nadonaliste houdt niet van de communist/opportunist uit Belgrado.

Al metal bevindt de internationale interventie op de Balkan zich andermaal in een crucialefase.Pacificatie of escalatie. Een ware krachtproef voor het Westen, zeker met nog maar één jaar militaire aanwezigheid voor de boeg. Dét perspectief zullen Karadzic en de zijnen evenzeer incalculeren... Desalniettemin keert hun geëigende strijdmethode, verdeel en heers, zich nu tegen hen. Dé hóóp van Holbrooke, de vredesarchitectvan Dayton.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 29 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

De hoop van Holbrooke

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 29 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

PDF Bekijken