Bekijk het origineel

Gevangenisoproer Venezuela; 41 doden

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Gevangenisoproer Venezuela; 41 doden

2 minuten leestijd

CARACASAVELLEMSTAD - Door botsingen tussen tweerivaliserendebendes ajn gisteren in een Venezolaanse gevangenis 41 mensen om het leven gekomen. Zeker 28 mensen raakten gewond.

De onlusten braken uit in de gevangenis El Dorado, 700 kilometer ten zuidoosten van de hoofdstad Caracas. Een groep „zeer gevaarlijke” gevangenen ontsnapte uit een speciale strafbarak door gaten in de muren te slaan. Ze stichtten brand en vielen leden van een rivaliserende bende aan.

Het gevecht tussen de twee groepen duurde twintig minuten. Verscheidene gewonden liepen ernstige brandwonden op toen de aanvallers hun matrassen in brand staken. De slachtoffers zijn doodgestoken met zelfgemaakte messen of omgebracht met machetes. Aanvankelijk was gemeld dat er 42 doden waren gevallen. „Dit was ‘een strijd om de heerschappij tussen twee bendes in de gevangenis", aldus vice-minister Kurt Nagel van justitie. Het gevecht ging tussen lokale gevangenen en veertig gevangenen die afgelopen november waren overgebracht vanuit een gevangenis in het westen van het land. Veel van de nieuwkomers zijn indianen van de Guajira-stam van de noordwestelijke kust.

El Dorado, een grauw gebouw omringd door wateren die vol piranha’s en krokodillen zouden zitten, is een van de beruchtste gevangenissen van Venezuela. „Dit is de verschrikkelijkste plaats die je je maar kunt indenken", aldus een vroegere bewaker. „Het zijn de gevaarlijkste criminelen van het land, volslagen beesten, het schuim van de samenleving". Een van de beroemdste ingezetenen van de gevangenis was de Fransman Henri Charrier, bijgenaamd Papillon. Hij slaagde erin te ontsnappen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 29 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

Gevangenisoproer Venezuela; 41 doden

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 29 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

PDF Bekijken