Bekijk het origineel

EU wil scherpere controle maatregelen varkenspest

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

EU wil scherpere controle maatregelen varkenspest

Belgische kritiek op Nederland neemt toe

4 minuten leestijd

BRUSSEL - De Europese partners van Nederiand dringen aan op scherpere controle bij de uitvoering van de maatregelen die ons land heeft genomen om de varkenspest te bitrijden. Dat bleek gisteren tijdens de eerste bijeenkomst van het Permanent Veterinair Comité (PVC) van de Europese Commissie na de zomenkantie.

De Nederlandse vertegenwoordiger in het PVC, S. van der Meijs, erkent dat er vooral bij de Belgen ongerustheid is ontstaan na de ontdekking deze week van varkenspest in Zeeuws-Vlaanderen. Men betwijfelt of de Nederlandse aanpak wel afdoende is.

De Belgische minister van landbouw, Karel Pinxten, meent dat Nederland „zijn best doet”, maar hij wijst op de veetransporten als zwakke plek in de schakel van maatregelen. „Als het gerucht juist is dat de nieuwe pesthaard in Zeeuws-Vlaanderen het gevolg is van een illegaal transport, dan wordt men toch wel erg behoedzaam”, aldus Pinxten.

Zwakke schakel

De bewindsman reageerde op een oproep van de Belgische Boerenbond, die hem heeft gevraagd om druk uit te oefenen op Nederland, direct of via de Europese Unie, om de maatregelen tegen de varkenspest te verscherpen. Ook in het PVC is daarover gesproken, maar wat er dan precies zou moeten gebeuren is nog niet duidelijke Van Belgische kant.jwordt erop aangedrongen om het instrument van de preventieve slachtingen radicaler toe te passen. Tegenover minister Pinxten heeft landbouwminister Van Aartsen er echter op gewezen dat Nederland voor wat betreft de destructiecapaciteit al aan z’n limiet zit.

Volgens Pinxten heeft Van Aartsen hem wel toegezegd te bekijken of bepaalde stroken langs de NederlandsBelgische grens gesloten kunnen worden voor veetransporten. Die vormen ook volgens het PVC een zwakke schakel. In het PVC-overleg is voorgesteld om alle Nederlandse veetransporten naar het buitenland te verbieden, maar dat voorstel haalde het niet.

Wel wordt de Europese Commissie gevraagd om na te gaan hoe de Europese afspraken over de bestrijding worden nageleefd en om te bezien of die maatregelen wel afdoende zijn. Daarbij gaat het niet alleen om onvoldoende controle op illegale transporten, maar ook om het ontsmetten van veewagens. Van der Meijs erkent dat die ontsmetting vaak onvoldoende is. Hij pleit voor Europese voorschriften op dit terrein.

De Belgische Boerenbond oordeelt bijzonder scherp over het Nederlandse beleid. Door het „geknoei” in ons land wordt de varkenssector in België bedreigd, aldus Roger Sanen van de Boerenbond. Als direct contact tussen Pinxten en Van Aartsen niet helpt, dan moet de Belgische minister zich volgens hem tot de Europese Commissie wenden. Van de kant van het Belgische ministerie van landbouw wordt erop gewezen dat vooral het instrument van de preventieve slachtingen in België veel radicaler wordt toegepast dan in Nederland.

Voor wat de veetransporten betreft moet elk transport dat uit ons land komt begeleid zijn door uitvoerige documenten die aantonen dat het transport uit een pestvrij gebied komt. Minister Pinxten heeft alle varkens- en veetransportbedrijven aangeraden geen of zo min mogelijk contact te onderhouden met Nederlandse bedrijven.

Dat de roep om een andere aanpak en massalere slachtingen om de ziekte uit te roeien steeds luider wordt, erkent Van der Meijs. Volgens een woordvoerder van het Nederlandse ministerie van landbouw weet het PVC echter heel goed dat Nederland al vrijwel alle maatregelen die in een dergelijke situatie genomen moeten worden, heeft uitgevoerd. „Onze ideeënbus is leeg en het comité draagt zelf ook geen nieuwe suggesties aan”.

De woordvoerder benadrukt dat al in een eerder stadum is gezegd dat het nog wel even kan duren voordat de epidemie is uitgewoed. Het mag niet verrassend zijn dat er nog nieuwe gevallen opduiken. „Nederland is echter uiteraard bereid nog eens serieus naar nieuwe maatregelen te zoeken”, zo voegde hij daaraan toe.

Aantal gevallen

De boerenorganisatie LTO-Nederland zit op dezelfde lijn. „De huidige aanpak van de varkenspest is de best mogelijke manier om de ziekte onder de knie te krijgen”, zegt een woordvoerder. Hij wijst erop dat het aantal nieuwe gevallen varkenspest een dalende lijn vertoont. „En het lijkt erop dat die daling doorzet, ondanks de onverwachte uitbraak in Zeeuws-Vlaanderen”. Hij ziet dan ook geen reden voor het ministerie de aanpak te wijzigen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 29 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

EU wil scherpere controle maatregelen varkenspest

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 29 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

PDF Bekijken