Bekijk het origineel

Kunstgrepen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Kunstgrepen

3 minuten leestijd

Fiep Westendorp

De week van 8 tot en met 13 september’ wordt in de Nederlandse boekhandels en bibhotheken de week van 25 jaar Gouden Penselen en, meer in het bijzonder, de week van Fiep Westendorp. Ter gelegenheid van het jubileum krijgt Westendorp aan het begin van de week namelijk een speciaal, eenmalig Oeuvre Penseel uitgereikt. Bijna 900 boekhandels en bibliotheken zullen gehoor geven aan een oproep van de stichting CPNB en door middel van een etalage of expositie een hommage brengen aan Fiep Westendorp en de negentien illustratoren die vanaf 1973 zijn bekroond met het Gouden Penseel.

Egyptische archeologie

Egypte is ermee akkoord gegaan archeologische schatten naar vijf westerse landen te sturen om tentoongesteld te worden. Verwacht wordt dat het om objecten uit de tijd van de farao’s gaat. Naast Nederland, in 1999, zullen er ook tentoonstellingen in Duitsland (2000), Griekenland (1998), Oostenrijk (1998) en de Verenigde Staten (1999) georganiseerd worden. De Egyptische overheid is zeer voorzichtig met het sturen van haar archeologische schatten naar het buitenland, uit angst dat ze beschadigd worden. „Unieke, zeldzame of breekbare stukken” komen niet in aanmerking voor de tentoonstellingen.

Bezige Bij

Uitgeverij De Bezige Bij gaat deel uitmaken van de Weekbladpers Groep. De Amsterdamse uitgeverij blijft haar activiteiten onder naam van De Bezige Bij voortzetten. Weekbladpers Groep -waaronder ook de uitgeverijen Querido, Nijgh en Van Ditmar en De Arbeiderspers ressorteren- realiseert een jaaromzet van 170 miljoen. Met de overname van De Bezige Bij wordt de prominente positie van Weekbladpers Groep in het literaire segment van de Nederlandse boekenmarkt versterkt.

Duits literair landschap

“Deutsche Literaturlandschafte” is een literair reisboekje op zakformaat. Wie tijdens zijn vakantie in het voetspoor van grote schrijvers wil gaan, kan via dit boekje een keus maken uit meer dan honderd Duitse plaatsen die de herinnering aan een beroemd literator bewaren. Dat kan variëren van de gebroeders Grimm en Tijl Uilenspiegel tot Philippus Melanchthon en Thomas a Kempis. Goethe, Lessing, Brecht en Heine krijgen aandacht met standbeelden, geboortehuizen of musea.’ Het boekje bevat bovendien een culturele agenda, waarin een aantal evenementen (tot en mét maart 1998) in de besproken plaatsen is opgenomen. “Deutsche Literaturlandschafte” is een uitgave van Ruth Koch, Nordhorn (ISBN 3926304073), teh .120 pagina’s en kost DM 10,80.

Gastschrijvers

Arnon Grunberg, auteur van het boekenweekgeschenk 1998, zal deze winter aan het University College of London colleges verzorgen over Nederlandse literatuur. Doeschka Meijsing gaat in de herfst met hetzelfde doel naar de Freie Universitat Berlin. De zogenoemde gastschrijverschappen zijn een initiatief van het Nederlands Literair Produktieen Vertalingenfonds en het ministerie van de Vlaamse Gemeenschap.

Verzetsmuseum

Het Verzetsmuseum in Amsterdam sluit met ingang van maandag voor een heel jaar. Het gaat van de Lekstraat verhuizen naar de Plantage Kerklaan in de hoofdstad. Het oude gebouw, een vroegere synagoge, zal worden geconserveerd door het stadsdeel Rivierenbuurt. Het is te klein geworden voor het Verzetsmuseum, dat te maken heeft met een steeds groeiende bezoekersstroom en collectie.

Hustinxprijs

Onderzoeker dr. J. Perry krijgt de Edmond Hustinxprijs voor de wetenschap 1997. Jos Perry is cultuurwetenschapper aan de Universtiteit Maastricht. De prijs bestaat uit een bedrag van 15.000 gulden en wordt maandag uitgereikt. De belangrijkste elementen in Perry’s oeuvre zijn de geschiedenis van de Nederlandse sociaal-democratie en de rol van de (rooms-katholieke) kerk in de modernisering van ons land, met specifieke aandacht voor Limburg. De jury roemt Perry’s biografie over de sociaaldemocratische voorman Willem Hu bert Vliegen (1862-1947) als een bijzonder hoogtepunt.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 29 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

Kunstgrepen

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 29 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

PDF Bekijken