Bekijk het origineel

Uit het veld

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Uit het veld

3 minuten leestijd

Vogeltellingen (I)

Uit voorlopige resultaten van vogeltellingen, uitgevoerd door honderden vrijwilligers van SOVON Vogelonderzoek Nederland, blijkt dat de strenge vorst van afgelopen winter heeft geleid tot een belangrijke afname van het aantal broedende blauwe reigers. Andere vorstgevoelige soorten als roerdomp en ijsvogel hebben zich gehandhaafd op het lage niveau van 1995/1996. De winterkoning, een normaliter vorstgevoelige soort, heeft verrassend weinig geleden. Bij de roek en enkele andere soorten waarbij afname is geconstateerd, blijken niet het winterweer, maar andere factoren in het spel te zijn. Eerder moet worden gedacht aan het effect van droogte.

Vogeltellingen (II)

Ook muizeneters hebben het dit jaar slecht getroffen. Er zijn zo weinig muizen, dat bosuilen, ransuilen en buizerds hier en daar niet tot broeden zijn overgegaan. Vooral in naaldbossen op de zandgronden is dit geconstateerd. Ook kerkuilen, die in 1996 de 1000-broedparengrens overschreden (1400!), doen het matig. Het ziet ernaar uit dat de muizenstand de laatste weken zal aansterken, maar het is volgens de Werkgroep Roofvogels Nederland (WRN) te laat voor de buizerd, de torenvalk en de ransuil.

Vogeltellingen (III)

De opleving van de muizenstand komt waarschijnlijk op tijd voor de grauwe kiekendief In Groningen hebben waarnemers al twintig bezette territoria geregistreerd. Dat aantal is vermoedelijk niet volledig. Vorig jaar zijn vijftien territoria geteld. Ander leuk nieuws: het is een goed jaar voor de zeldzame kwartelkoning. Met 75 roepende vogels in Oost-Groningen en vele tientallen elders is de stand veel hoger dan de laatste jaren gebruikelijk was. Kwartels zijn in sommige gebieden, onder andere Montferland, zelfs talrijk. Voorts komen vanaf eind juni veel kruisbekken voor, wat duidt op een invasie van deze vinkachtige vogel.

Kattengemak

Per jaar wordt in Nederland 150 miljoen kilo kattenbakvulling gebruikt en dus weggegooid. Daarin bevinden zich 50 miljoen kilo uitwerpselen. Rozenkweker Molenaar uit Vijfhuizen ontdekte dat katten graag hun behoefte tussen zijn rozen deden. De man gebruikte voor zijn planten een compost van groente-, fruit- en tuinafval. Verrassend was dat de opgeviste droUetjes niet stonken. Zo ontstond het idee om van de compost ook korrels voor kattenbakvulling te maken. De gebruikte vulling kan weer verwerkt worden tot plantenmest. Deze korrels, verkrijgbaar onder de naam Kattengemak, zijn niet in de winkel te koop. Men heeft een thuisbezorgservice, die momenteel functioneert in Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrecht. De kattenbakvulling is verpakt in een statiegeldemmer van 20 liter en kost ƒ 26. Wie het product wil uitproberen, krijgt het de eerste vier weken voor de halve prijs. Informatie: 020-6181690.

Tseetseevlieg

Een tseetseevlieg kan via het zweet op de huid achterhalen waar hij bloed kan vinden. Ook kan het insect bloed ruiken. Dit blijkt uit een onderzoek van W. van der Goes van Naters, waarop hij promoveerde aan de Rijksuniverstiteit Groningen. Inzicht in de zintuigen van de vlieg is volgens hem van groot belang voor het ontwikkelen van een milieuvriendelijke bestrijdingsmethode tegen het Afrikaanse insect. De vliegen kunnen bij het steken een virus overbrengen die bij mensen de, vaak fatale, slaapziekte veroorzaakt. Volgens een schatting sterven daaraan jaarlijks 250.000 tot 300.000 mensen.

Baksteen en natuur

Maar liefst vier miljoen ton klei is de afgelopen twee jaar afgegraven in de uiterwaarden van de Waal, Maas, Rijn en IJssel. Hiermee krijgt Nederland er 1800 hectare natuur bij. Voor nog eens 1600 hectare zijn er plannen voor natuurontwikkeling in voorbereiding, waaraan de baksteenindustrie een bijdrage kan leveren. Dit is het resultaat van een samenwerking tussen het Koninldijk Verbond van Nederlandse Baksteenfabrikanten en het WNE Hoelang deze successtory nog opgaat, is zeer de vraag. Het Rijk gaat mogelijk een heffing invoeren van vier gulden per ton afgegraven klei. Daarmee wordt het reliëfvolgend klei afgraven zo kostbaar dat natuurontwikkeling door de bedrijven zal stagneren.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 29 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

Uit het veld

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 29 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

PDF Bekijken