Bekijk het origineel

Zeker 18 doden bij aanslagen in Algerije

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Zeker 18 doden bij aanslagen in Algerije

Bom ontploft in voorheen rustig Oran Bom ontploft in voorheen rustis Oran

2 minuten leestijd

ALGIERS (AP) - Bij twee bomaanslagen in Algerije zijn gisteren zeker achttien mensen om het leven gekomen en tientallen anderen gewond geraakt De ene aansl werd gepleegd in de hoofdstad Algiers, de andere in de havenstad Oran.

Bij de aanslag in Algiers werden zeker acht mensen gedood en raakten 22 andereh gewond. De bom, die in een pakket verborgen zat, ontplofte in de Kasba, dicht bij de oude Ketchaouamoskee en een markt voor groenten en fruit. De meeste slachtoffers waren mensen die boodschappen deden of straatverkopers. De Kasba geldt als een bolwerk van moslimfundamentalisme.

Maandag waren in andere buurten van Algiers twee bommen ontploft, waarbij vier mensen werden gedood.

De aanslag in Oran, die met een autobom werd gepleegd, kostte het leven aan zeker tien personen en verwondde tientallen anderen. Het was voor het eerst dat een grote aanslag in deze westelijke havenstad werd gepleegd. Oran werd tot nog toe beschouwd als een eiland van rust in het door gewelddadigheden van moslimextremisten geteisterde Algerije.

Verantwoordelijkheid

Niemand heeft de verantwoordelijkheid voor de aanslagen van gisteren opgeëist, maar deze passen in de serie bomaanslagen en moordpartijen in Algerije die aan moslimmilitanten worden toegeschreven. Sinds juni zijn meer dan 1000 mensen om het leven gekomen, de meesten bij bloedige slachtpartijen in dorpen. Dinsdag werden nog 64 mensen op gruwelijke wijze omgebracht in Beni Ali, een bergdorp 60 kilometer ten zuiden van de hoofdstad.

Een bron bij de regering maakte gisteren bekend dat veiligheidstroepen in Eucalyptus, een volkswijk in het zuidwesten van Algiers, een bommenfabriek hadden ontdekt. De politie had er veertig bommen gevonden, maar geen personen aangetroffen, zei de bron. De fabriek zou behoren aan de Gewapende Islamitische Groep (GIA), de radicaalste islamitische strijdgroep in Algerije die verantwoordelijk wordt gesteld voor veel van het geweld.

De oppositiepartij Front voor Socialistische Krachten heeft woensdag aangekondigd op 11 september een mars tegen het geweld te houden om de autoriteiten op te roepen naar een consensus voor vrede te streven en de gewapende groepen te vragen de wapens neer te leggen.

„Geconfronteerd met al deze moorden hebben wij het recht niet te blijven zwijgen", zei partijsecretaris Ahmed Djedai.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 29 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

Zeker 18 doden bij aanslagen in Algerije

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 29 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

PDF Bekijken