Bekijk het origineel

Conflict Philips met Grundig opgelost

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Conflict Philips met Grundig opgelost

Rechtszaak tegen ex-dochter gaat niet door

3 minuten leestijd

EINDHOVEN (ANP) - Philips heeft zijn geschil met de voormalige dochteronderneming Grundig geschikt. Het elektronicaconcern betaalt ongeveer 400 miljoen mark aan Grundig, waarvan 225 miljoen mark al als voorschot is voldaan.

Verder ziet Philips af van zijn voornemen de jaarrekening van Grundig over 1996 nietig te verklaren. De aangespannen rechtszaak wordt daarmee inget rokken. Met deze schikking zijn alle geschil punten tussen de partijen uit de weg geruimd, zo heeft Philips vanmorgen bekendgemaakt.

Verliezen

De moeizame relatie tussen Philips en Grundig bekoelde dit jaar ernstig nadat de Duitsers hun jaarrekening over 1996 naar beneden hadden bijgesteld. Op grond van oude afspraken moest Eindhoven nog opdraaien voor de verliezen van de oude dochter in 1996.

Volgens de door de Duitsers opgemaakte jaarrekening zou dat neerkomen op een bedrag van 671 miljoen mark. Voor Philips was dat te gortig. Omdat onderhandelingen niet tot een gewenst resultaat leidden, kondigde het concern vorige maand aan de Duitsers via de rechtbank te dwingen de jaarrekening nietig te’verklaren.

Mede dankzij de bemiddeling van minister Wiesheu van economische zaken in de deelstaat Beieren hebben de partijen elkaar de afgelopen weken toch kunnen vinden. „Wij menen dat het in beider belang is een eind aan deze geschillen te maken en onze tijd en aandacht verder te wijden aan onze business”, zei Philips-president Cor Boonstra. „Wij blijven Grundig zien als een gewaardeerde zakenpartner en zullen onze samenwerking op technisch gebied en als leverancier blijven voortzetten”.

Ook Grundig-commissaris Burkhard Wollschlager reageerde tevreden over de bereikte schikking. „Nu hebben wij onze handen vrij omal onze aandacht te geven aan de toekomst van Grundig. Wij stellen het op prijs met Philips partner in business te blijven”. Het Nederlandse concern is een belangrijke toeleverancier van de kwakkelende Duitse elektronicafabrikant.

Erfgenamen

Los van deze schikking heeft Grundig nieuwe groot aandeel houders. Het Britse Botts & Company, dat nog maar kort geleden een groot pakket aandelen van Philips had overgenomen, heeft zijn 43-procentsbelang in Grundig verkocht aan een groep Beierse investeerders. Philips heeft nog een belang van 5 procent in Grundig.

De schikking betekent ook nog niet het einde van de banden tussen Philips en de stichting Max Grundig. Deze stichting, waarin de erfgenamen van de oprichter van het Duitse concern zijn verzameld, bezit nog 52 procent van de aandelen in Grundig. Philips is volgens oude afspraken verplicht dit pakket aandelen in 2004 over te nemen voor een bedrag van 411 miljoen mark en betaalt tot die tijd een vast dividend van tientallen miljoenen. Philips zou ook aan deze afspraken een einde willen maken, maar het is hier tot op heden niet in geslaagd.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 29 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

Conflict Philips met Grundig opgelost

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 29 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

PDF Bekijken