Bekijk het origineel

Bloedbank mag homo nog weren

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Bloedbank mag homo nog weren

1 minuut leestijd

DEN HAAG - Minister Borst van volksgezondheid, welijn en sport neemt vooralsnog geen maatregelen tegen bloedbanken die homoseksuele mannen weren bij het geven van bloed.

Dat schrijft de bewindsvrouw op vragen die zijn gesteld door het GioenLinkse kamerlid mevrouw Varma. De bloedbanken sluiten mannen die seksueel contact hebben gehad met een of meer mannen uit als donor omdat dit te veel risico’ s met zich meebrengt voor de ontvangers van bloed. Het aids-virus verspreidt zich onder andere via bloed, maar het overdragen van andere besmettelijke ziekten is evenmin niet uitgesloten.

Diverse organisaties die opkomen voor de positie van homoseksuelen, zoals het COC, verzetten zich tegen de maatregel van bloedbanken. Ze vinden dat er sprake is van ongeoorloofde discriminatie. Bovendien zouden er andere geschikte methoden zijn om een verantwoorde selectie te maken tussen mensen die wel en die geen bloed kunnen geven.

Minister Borst vindt ook dat er sprake is van een doorgeschoten regeling. Zij kan er echter onder de huidige wet- en regelgeving geen maatregelen nemen omdat de bloedbanken zelf hun regels mogen opstellen. De bewindsvrouw wacht nu eerst het oordeel van de Commi ssi e Gelijke Behandeling af.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 29 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

Bloedbank mag homo nog weren

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 29 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

PDF Bekijken