Bekijk het origineel

PvdA-kamerlid Houda raakt in opspraak

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

PvdA-kamerlid Houda raakt in opspraak

2 minuten leestijd

DEN HAAG - Het PvdA-kamerlid H. Houda is in opspraak geraakt. De winsten die hij als eigenaar van een importbedrijf van dameskleding heeft gemaakt, heeft hij tegenover de Belastingdienst verzwegen. Hij heeft daarom ten onrechte de volledige vergoeding voor zijn kamerlidmaatschap (123.000 gulden per jaar) opgestreken.

Het actualiteitenprogramma Nova heeft deze beschuldiging gisteravond gedaan. Houda wilde daar niet voor de camera’s op ingaan. Wel heeft hij aangekondigd dat hij een onafhankelijke derde deskundige naar zijn inkomsten en belastingafdracht wil laten kijken.

De leiding van de PvdA-fractie wil de uitslag van dat onderzoek afwachten alvorens een reactie te geven. „Indien vastgesteld zou worden dat er reden is om de neveninkomsten van mijn salaris als kamerlid af te trekken, dan ben ik bereid dat met terugwerkende kracht te herstellen”, aldus Houda in een korte verklaring.

Houda kwam in 1994 in de Tweede Kamer. Daarvoor importeerde hij Franse damesmode. Zijn echtgenote zou in 1994 directeur van Houda Textiel bv geworden zijn en Houda zelf zou sindsdien niets meer met het bedrijf te maken hebben gehad. Uit onderzoek blijkt nu dat hij de leiding van het bedrijf nog steeds in handen heeft, dat hij onlangs de jaarrekening over 1995 tekende en dat hij 399 van de 400 aandelen bezit. Voor de fiscus geldt de winst die hij uit die onderneming haalde -ook al betaalde hij zichzelf niets uit- als inkomen. Dat bedrag behoort te worden afgetrokken van de vergoeding die hij als kamerlid krijgt.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 29 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

PvdA-kamerlid Houda raakt in opspraak

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 29 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

PDF Bekijken