Bekijk het origineel

Aids desastreus voor samenleving Malawi

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Aids desastreus voor samenleving Malawi

Helft beroepsbevolking in groot gevaar

2 minuten leestijd

BLANTYRE (AP) - De helft van de beroepsbevoUdi van Malawi is mogelijk over tien jaar bezweken aan aids, zo blijkt uit een studie waarvan de resultaten gisteren door de Malawische overheid bekend zijn gemaakt

In het rapport wordt gerefereerd aan een recent onderzoek van de Wereldbank. De conclusie luidt dat tussen een kwart en de helft van de mensen die werkzaam zijn in het leger, het onderwijs en de gezondheidszorg binnen de komende vijf tot tien jaar aan aids zal sterven.

Hoewel het hiv-infectiegemiddelde voor de mensen in de leeftijdsgroep van vijftien tot 49 jaar landelijk 13 procent bedraagt, ligt dat percentage in het zakencentrum Blantyre op meer dan 30 procent.

Volgens de Wereldbank is men zich in Malawi niet genoeg bewust van het dreigende gevaar, ook niet binnen de regering. Malawi heeft 8 miljoen inwoners.

Lester Chitsulo, de directeur van het aids-bestrijdingsprogramma in Malawi, wilde bijvoorbeeld gratis condooms uitdelen in gevangenissen om een verdere stijging van het aantal hiv-infecties tegen te gaan, maar dat werd door de gevangenisleiding geweigerd omdat „sodomie een overtreding is die niet kan worden getolereerd". Chitsulo baarde vorig jaar opzien omdat hij zei dat veel levens gered hadden kunnen worden als de regering een wet had aangenomen die mensen voor het huwelijk verplicht een aids-test te ondergaan.

Tradities

President Bakili Maluzi heeft zich echter duidelijk ingezet om de bevolking wakker te schudden en heeft erop aangedrongen bepaalde tradities die de ziekte kunnen bevorderen -zoals de verplichting van weduwen om met de broer van hun overleden echtgenoot te trouwen- af te schaffen.

In het rapport wordt gezegd dat in 1996 de hoogste hiv-infectiegraad werd gemeten bij vrouwen wier partners geschoolde arbeiders, militairen of politiemannen waren. Op het platteland waren veel minder geïnfecteerden. Sinds 1985, toen voor het eerst melding werd gemaakt van aids, zijn 44.000 aids-gevallen geregistreerd, een fractie van het geschatte werkelijke aantal.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 29 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

Aids desastreus voor samenleving Malawi

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 29 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

PDF Bekijken