Bekijk het origineel

Jurist: VN schuldig aan politiek antisemitisme

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Jurist: VN schuldig aan politiek antisemitisme

Organisatie is forum van haat tegen Israël

2 minuten leestijd

BASEL (KNA/DPA) - Een Canadese jurist heeft de Verenigde Naties (VN) beschuldigd van een nieuwe vorm van „politiek antisemitisme”. Deze anti-joodse gezindheid richt zich tegen de staat kraël en het zionisme, en niet langer ten het individu, zei Irwin Cotler gisteren op een symposium in Basel.

Volgens Cotler discrimineren de VN de joodse staat. Israël is in totaal via 150 VN-resoluties aangeklaagd wegens de schending van mensenrechten en andere misdrijven. Ook mag Israël als enige VN-lidstaat niet deelnemen aan de regionale conferenties, aldus de jurist. „De VN zijn een forum geworden voor de verspreiding van haat tegen Israël en het joodse volk”.

Terwijl Israël onder volkenrechtelijke bescherming „gedemoniseerd” wordt, is er tegen onder meer Syrië en China tot nu toe geen veroordeling door de VN-mensenrechtencommissie uitgevaardigd, zei Cotler. De VN moeten hun integriteit als volkenbond ter bescherming van de mensenrechten en gelijkheid van alle volken en landen op nieuw verwerven, meent de jurist.

De studiedag maakt deel uit van de herdenking van het eerste zionistische congres, dat deze week precies honderd jaar geleden in Basel werd gehouden. Voor de Weense journalist Theodor Herzl, die het congres had georganiseerd, is het een droom geweest dat het antisemitisme na de oprichting van de staat Israël zou verdwijnen, zei congresleider Ekkehard Stegemann in het casino van de stad aan de Rijn. „We weten allen dat dit niet het geval is”.

Volgens Stegemann heeft de „antijoodse stereotypering” haar wortels ook in de christelijke traditie. Tegenwoordig wordt het beeld van de jood als vermeende rustverstoorder veelvuldig op de staat Israël geprojecteerd. „Israël wordt gezien als jood onder de staten”.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 29 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

Jurist: VN schuldig aan politiek antisemitisme

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 29 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

PDF Bekijken