Bekijk het origineel

„Nieuwe recreatieplas nodig bij IJsselstein”

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

„Nieuwe recreatieplas nodig bij IJsselstein”

Stichting wil geen bagger in Put van Weber

2 minuten leestijd

IJSSELSTEIN/UTRECHT - Er moet een nieuwe en schone recreatieplas bij IJsselstein komen, als alternatief voor de zwaar vervuilde Nedereindse Plas. Dat vindt de Stichting Mens en Milieu uit IJsselstein. Een ontwerpplan met deze inhoud zal binnenkort aan de provincie Utrecht worden aangeboden.

Woordvoerder L. van Woudenberg maakte gisteren desgevraagd duidelijk dat de huidige recreatiegelegenheid, in de volksmond Put van Weber genoemd, voorlopig met rust gelaten dient te worden. Plannen om de plas vol te storten met licht vervuilde bagger moeten van tafel. Dempen zou namelijk betekenen dat de met zware metalen en chemische stoffen verontreinigde put nooit meer onderzocht of schoongemaakt kan worden.

De stichting heeft de provincie jarenlang gewaarschuwd dat er illegaal allerlei troep werd gestort in het water en op het terrein van de Nedereindse Plas. Dat gebeurde op grote schaal in de nachtelijke itfen. Utrecht heeft daar nooit adequaat op gereageerd. De provincie gaf zelfs regelmatig toestemming om verboden chemisch afval in en om de plas te storten. Pas toen de stortplaats werd omgebouwd tot recreatiegebied, werd uit allerlei onderzoeken duidelijk dat het zwemwater in feite een chemische tijdbom is. Daarop werd de put tot verboden gebied verklaard voor zwemmers en surfers.

Desondanks houdt de gemeente Nieuwegein er nog steeds rekening mee dat de plas straks weer opengaat. Burgemeester J. Laan zei woensdagavond tijdens een commissievergadering dat op basis van diverse onderzoeken binnenkort een eindadvies wordt verwacht. Nieuwegein neemt hiermee een ander standpunt in dan de provincie en gemeente IJsselstein. Die verwachten dat “Weber” dicht blijft.

De Stichting Mens en Milieu vindt dat er een schoon alternatief moet komen om te recreëren. Twee mogelijke locaties zijn: tussen Zuid-IJsseldijk en de Hollandse IJssel en tussen NoordIJsseldijk en de Hollandse IJssel. De kleilaag van de nieuwe afgraving kan dan gebruikt worden als schone afdeklaag voor het terrein rond de Put van Weber.

Vraagtekens

De fekeningcommissie van de provincie Utrecht, die indertijd de betrokkenheid van Gedeputeerde Staten bij het milieuschandaal onderzocht, zet overigens vraagtekens bij het onderzoek van Justitie. Alleen verdachte zaken tot 1990 werden bekeken. Die bleken vervolgens veelal verjaard te zijn. De commissieleden willen nu weten waarom Justitie de strafbare feiten van na 1990 niet heeft bestudeerd. Ze vinden dat gedeputeerde Robbertsen om duidelijkheid moet vragen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 29 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

„Nieuwe recreatieplas nodig bij IJsselstein”

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 29 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

PDF Bekijken