Bekijk het origineel

Verre Reizen in de Rotterdamse haven

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Verre Reizen in de Rotterdamse haven

Opening nieuwe cruiseterminal en EIC tijdens Wereldhavendagen

5 minuten leestijd

Scheepsbezichtigingen, bootbus, fiets en wandelexcursies door het haven- en industriegebied, spectaculaire demonstraties van de Koninklijke Marine en bedrijfspresentaties. De ingrediënten voor de Rotterdamse Wereldhavendagen zijn inmiddels bekend. Voor de vijfde maal gaat de haven begin september enkele dagen echt open voor het publiek. Van de Müllerpier tot en met de Kop van Zuid is onder het motto Verre Reizen het nodige te zien en te beleven.

Dit jaar worden de Wereldhavendagen voor de vijfde maal gehouden. Vorig jaar bezochten circa 550.000 mensen het evenement, dat toen samenviel met de opening van de Erasmusbrug. Net als andere keren wordt er helaas de zondag bij betrokken. En ook op de inhoud van sommige activiteiten, zoals een groot popfestival, valt het nodige af te dingen. Toch is er, en niet alleen voor de maritieme liefhebber, ook op verantwoorde wijze veel te zien op vrijdag 5 en zaterdag 6 september.

Volgens de directeur van de Stichting Wereldhavenfestival Rotterdam i.o., B. Lenstra, is gekozen voor het thema Verre Reizen in verband met de opening van enkele nieuwe gebouwen. „Tegelijk met de Wereldhavendagen worden het Educatief Informatie Centrum Mainport Rotterdam en de nieuwe cruiseterminal in gebruik genomen. De een vertelt over een wereldhaven, de ander heeft een di reet verband met verre bestemmingen”, aldus Lenstra.

Het Educatief Informatie Centrum Mainport Rotterdam (EIC) op de Landtong in Rozenburg is op de 6e september ook voor het publiek toegankelijk. Gewoonlijk richt het ECI, dat tijdelijk was gehuisvest bij de NV ElektriciteitsbedrijvenZuid-HoUand op de Maasvlakte, zich op het onderwijs. Het ECI is een initiatief van de stichting Europoort/Botlek Belangen, SVZ Havenondernemersvereniging Rotterdam en het Gemeentelijk Havenbedrijf Rotterdam. Op 2 september opent minister Jorritsma het gloednieuwe pand van het EIC. In het centrum, met onder meer 900 vierkante meter expositieruimte en een auditorium, zullen behalve leerlingen in de toekomst op afspraak ook andere bezoekers welkom zijn. In het gebouw is onder meer een interactieve expositie over de activiteiten van de bedrijven, verenigd in de eerder genoemde instanties. „De bedrijven geven niet alleen een eigen presentatie, zij bieden een totaaloverzicht van de sector die zij vertegenwoordigen. Zo toont Shell de chemie”, licht mevrouw J. Bronsing, directeur van het EIC, toe.

Cruiseterminal

Met de komst van het cruiseschip Mercury neemt de Rotterdamse burge meester Peper op 5 september de nieuwe cruiseteminal in gebruik. Rotterdam treedt daarmee in de voetsporen van Amsterdam, dat al vele jaren een behoorlijke naam heeft als aanlegplaats van grote cruiseschepen. De laatste maanden is in hoog tempo gewerkt om het historische gebouw op de Wilhelminapier, de voormalige vertrek- en aankomsthal van de Holland Amerika Lijn, al tijdens de Wereldhavendagen geschikt te maken. Op vrijdag 5 september ligt het gloednieuwe schip Mercury, gebouwd door de Meyer Werft in Papenburg, voor de terminal afgemeerd. Het schip is overigens niet voor publiek toegankelijk. Volgens de directeur van de Stichting Cruise Rotterdam, mevrouw F. Ravestein, is het echter op zich al „zeer ongebruikelijk dat een nieuw cruiseschip in de afbouwfase, tijdens de proefvaart, te zien is”. Onder voorbehoud ligt de Mercury van ‘s ochtend tien tot ‘s middag vijf uur aan de Rotterdamse kade.

Publiekstrekker

Grote publiekstrekkers tijdens de Wereldhavendagen zijn ongetwijfeld, net als in het verleden, de Koninklijke Marine en de koopvaardij. Gezamenlijk zullen zij, zoals luitenant ter zee H. van der Zee het uitdrukt, „goed uitpakken met een fiks aantal schepen”. Een greep van de aan de Parkkade afgemeerde schepen: fregatten, een onderzeeboot, een hydrografisch vaartuig, een mijnenbestrijdingsvaartuig, een duikvaartuig en een rijksinstructievaartuig. Ook nemen een patrouillevliegtuig en een helikopter deel. Diverse eenheden van het Korps Mariniers zorgen voor stunts. Verder treden de Marinierskapel en het Korps Tamboers en Pijpers een aantal malen op.

Bijzonder bij de schepen van de koopvaardij is de komst van de m.s. Music. Dit is een koel/vries schip uit de vloot van rederij Seatrade Groningen, een van de grootste koel/vries vaartrederij en ter wereld. Met dit soort schepen wordt lading als fruit, vlees en vis gekoeld of bevroren vervoerd. De ruimen kunnen worden gekoeld tot -25 graden Celsius.

Aan de Müllerpier zorgt Bureau Voorlichting Binnenvaart voor de nodige activiteiten. Voor de belangstellenden zijn een siloschip, een ro-ro schip, een spits, een duwboot, een containerschip, een motortankschip en een luxe motorschip afgemeerd. Er hebben binnenvaartexcursies aan boord van het passagiersschip Hanzestad plaats.

Elektrische auto’s

Nieuw dit jaar zijn (zuinigheids)wedstrijden met elektrische auto’s bij de Müllerpier. Andere evenementen zijn een world market met exotische hapjes en drankjes, een krijttekenwedstrijd op de Erasmusbrug, en -speciaal voor kinderenhet Kinderhavenpark bij de Euromast. Op de Müllerpier is, net als andere jaren, een jongerenbanenmarkt, onder meer gericht op het werken in de haven.

Bijna alle activiteiten van de Wereldhavendagen zijn gratis toegankelijk. Voor de excursies, de pendelboten en het filmprogramma moet men een kaartje kopen. Dat kan tijdens het evenement bij het reisbureau op de Müllerpier. Alle locaties zijn goed bereikbaar met openbaar vervoer en pendelboten. Ook zijn speciale RET-kaarten te koop.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 30 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 36 Pagina's

Verre Reizen in de Rotterdamse haven

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 30 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 36 Pagina's

PDF Bekijken