Bekijk het origineel

COMPUTER SPELLETIES

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

COMPUTER SPELLETIES

5 minuten leestijd

Ongerustheid over gewelddadige computerspellen is er alom in de politiek. Een zoveel-mogelijk-mensen-doodrij-spel als Carmageddon? Walgelijk, luidt ieders oordeel. Moet de overheid met een verbod komen? Vijf Tweede-Kamerleden reageren.

PvDA-kamerlid Van Zuijlen:

„Verbieden helpt niet”

PvdA-kamerlid M. van Zuijlen ziet niets in een verbod op gev/elddadige computerspellen. „Verbieden helpt niet. Kinderen blijven naar grenzen zoeken”.

„Het is heel makkelijk om te roepen: Verbied die gev/elddadige computerspellen. Ik pleit voor mediaopvoeding. Betrek daarbij niet alleen smakeloze computerspelletjes, maar ook geweld op televisie en Internet.

„Ik vind dat je de verantwoordelijkheid bij ouders en scholen moet leggen. Ik zie wel wat in computerprogramma’s die kinderen beschermen tegen kwalijke zaken. Ouders moeten zoiets dus installeren. Daarnaast moet de computerbranche zelf regels stellen. Eventueel via een systeem van boetes voor overtreders van codes. Daartoe is die sector best in staat, denk ik. Hij heeft belang bij een goed imago”.

„Als je kinderen vroeg het verschil tussen werkelijkheid en fictie bijbrengt, zijn ze later beter in staat om verantwoord met geweld om te gaan, zo heb ik uit een onderzoek vernomen. Trouwens, grenzen van wat acceptabel- is, verschuiven. Vroeger mochten kinderen niet naar een concert van een popgroep als de Beatles. Nu is dat heel normaal. Of over twintig jaar een gewelddadig spel als Carmageddon gewoon wordt gevonden? Ik hoop het niet”.

Dat het kabinet van plan is een landelijk instituut op te richten dat zich gaat bezinnen op beelddragers, is niet naar de zin van Van Zuijlen. „Bedillerigheid, vind ik”.

CDA-kamerlid Soutebdijk:

„Desnoods bedrijven sluiten”

De overheid moet de verkoop van gewelddadige computerspellen aan jeugdigen verbieden. Voor ouders is zo’n signaal een steun in de rug. Dat betoogt CDA- kamerlid mr. M. Soutendijk.

„In de achterliggende maanden is het voor het CDA steeds duidelijker geworden dat de computerbranche zelf niet in staat is om grenzen te trekken”. Deze week nog kaartte Soutendijk samen met haar collega M. Beinema de kwestie opnieuw aan bij de verantwoordelijke bewindslieden.

De overheid dient de mogelijkheid te krijgen om „normstellende kaders” te scheppen voor de computerbranche, zo is de CDA’ er van mening. „Ook de sect or mag zijn verantwoordelijkheid niet ontlopen. Bij falen moet de overheid in kunnen grijpen. Desnoods sluit je bedrijven die regels negeren”.

Ze is het er niet mee eens dat het kabinet een instituut op wil richten waarbij de branche zelf „de grootste vinger in de pap krijgt”. Nee, zegt Soutendijk, er moet een onafhankelijk forum komen: én wetenschappers én de overheid én de branche moeten daaraan deelnemen.

VVD-kamerlid Cherrib:

„Het gaat om welzijn van kind”

De overheid dient gewelddadige computerspellen t e verbieden, vindt WD- kamerlid drs O. Cherri bi . „Een spel als Carmageddon moet eruit. Het gaat om het welzijn van onze kinderen”.

„Verschillende onderzoeken hebben bewezen dat geweld bij spelletjes agressie bij kinderen uitlokt. Dergelijke computerspelletjes kunnen bij de jonge gebruikers angstgevoelens losmaken”.

De overheid is er niet klaar mee om de verkoop van grove spellen alleen in winkels aan banden te leggen, stelt Cherribi. „Er zullen ook regels moeten komen voor games op Internet. Het is namelijk niet zo moeilijk om gewelddadige spellen vanaf Internet te halen en op de harde schijf te zetten. In Amerika is er een systeem ontwikkeld waarbij de computer begint te ‘gillen’ als iemand een gewelddadig spel op de harde schijf probeert te zetten. Iets dergelijks moet in ons land ook mogelijk worden. Regelgeving voor oude en nieuwe media dient dan wel in overleg t ot stand te komen met andere landen, want de digitale wereld overschrijdt natuurlijk de landsgrenzen”.

Cherribi pleit voor een onafhankelijk overheidsinstituut dat computerspelletjes gaat toetsen op geweld en ander kwaad. De WD’ er ziet het niet zitten om die keuring aan de branche zelf over te laten, „je laat een slager toch ook niet zijn eigen vlees keuren”.

D66-kamerlid De Koning:

„Fabrikanten ruiken geld”

D66-kamerlid mr. M. de Koning ziet een verbod van een gewelddadig computerspel als Carmageddon niet zi tten, al vindt ze het spel „walgelijk”.

De Koning: „D66 staat vrij veraf van verbieden. Wi j voeren een pleidooi voor individuele verantwoordelijkheid. Ouders moeten hun gezonde verstand gebruiken”.

„Dat veel mensen, ook kinderen, belangstelling hebben voor een walgelijk, gewelddadig computerspel, is een verontrustend verschijnsel, ‘t Is zedenbedervend als je in een game onschuldige mensen kunt doodrijden. Een dergelijk computerspel kan grote invloed hebben op kinderen”, zegt De Koning („Sinds vorige week heb ik computerles, eerst schreef ik voor mijn werk in de Kamer altijd hele vellen vol”).

De D66’er geeft er de voorkeur aan om de computerbranche zelf regels te laten opstellen en daar toezicht op te laten houden. „De vraag is wel of zelfregulering in de praktijk zo gunstig is. Fabrikanten ruiken namelijk geld op het terrein van gewelddadige computerspellen”.

RPF-kamerlid Rouvoet:

„Schimmige argumenten"

„Gewelddadige computerspelletjes moet de overheid niet accepteren. We moeten nagaan of het mogelijk is om via het Wetboek van Strafrecht dergelijke spelletjes aan te pakken”.

Hoewel RPF-kamerlid mr A. Rouvoet „het liefst” ziet dat de branche zelf regels stelt, heeft hij daar toch „geen hoge pet van op”. De RPF’er: „Voor de spelverkopers weegt het bedrijfsbelang het zwaarst. Ik las pas een artikel waarin de Nederlandse importeur Hoogendoorn van het gewelddadige cd-rom-spel Carmageddon aan het woord komt. Zijn redenering is: Tja, zo’n spel laat je jonge kinderen niet spelen, maar ja, mijn medewerkers moeten wel brood verdienen, dus breng je dat spel op de markt”. In de discussie of een computerspel al dan niet gewelddadig is, doen „schimmige” argumenten de ronde, betoogt Rouvoet. „De importeur van Carmageddon zelf bestempelt een spel waarin een se- riemoordenaar actief is, als behoorlijk ziek. Dan vraag ik me af: Geldt dat dan niet voor een computerspel als Carmageddon zelf, waarbij je met een auto oude omaatjes en jonge meisjes platrijdt?”

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 30 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 36 Pagina's

COMPUTER SPELLETIES

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 30 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 36 Pagina's

PDF Bekijken