Bekijk het origineel

Mogelijk verband tussen ‘Creutzfeldt’ en eekhoornhersenen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Mogelijk verband tussen ‘Creutzfeldt’ en eekhoornhersenen

2 minuten leestijd

BRUSSEL - Amerikaanse artsen vermoeden dat er een verband bestaat tussen het eten van (besmette) eekhoornhersenen en de dodelijke ziekte Creutzfeldt-Jakob hij mensen.

De neuroloog Joseph Berger van de universiteit van Kenmcky schrijft in het medische tijdschrift The Lancet dat er (nog) geen bewijs is, maar dat het voorlopig misschien toch beter is om geen hersenen van knaagdieren te eten.

Eekhoornhersenen, verwerkt in een eiergerecht of in een soort hutspot, (“burgoo”) gelden in Kentucky als lekkernij. In het algemeen is het eten van knaagdieren er niet ongewoon. Dokter Berger doet onderzoek naar de ziekte Creutzfeldt-Jakob en ontdekte dat een van zijn Creutzfeldt-patiënten een hartstochtelijk consument van eekhoornhersenen was. Daarop werden de eetgewoonten bestudeerd van vijf andere patiënten die Creutzfeldt hebben of van wie vermoed wordt dat zij die ziekte hebben. Alle vijf bleken graag en veelvuldig eekhoornhersenen in een of andere vorm te eten.

Berger vermoedt dat hier een verband bestaat, zoals men ook vermoedt dat er een verband bestaat tussen CreutzfeldtJakob en het eten van hersenen van andere wilde dieren.

Vorig jaar maakte de Britse regering bekend dat er mogelijk een verband bestond tussen Creutzfeldt en het eten van weefsel afkomstig van runderen die besmet waren met de gekke-koeienziekte (bse). Bse zou dan weer verspreid worden door veevoer te mengen met beendermeel afkomstig van schapen die aan de vergelijkbare hersenziekte “scrapie” leden.

Berger benadrukt dat nader onderzoek nodig is, maar meent dat voorlopig „enige voorzichtigheid” geboden is bij het eten van knaagdieren en in het bijzonder van hun hersenen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 30 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 36 Pagina's

Mogelijk verband tussen ‘Creutzfeldt’ en eekhoornhersenen

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 30 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 36 Pagina's

PDF Bekijken