Bekijk het origineel

Westen gaat media in Srpska hard aanpakken

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Westen gaat media in Srpska hard aanpakken

SFOR mag zonodig met geweld optreden

3 minuten leestijd

BANJA LUKA (DPA/RTR/EFE) - Het Westen gaat keihard optreden ten Bosnisch Servische media die de bevolking aanzetten tot geweld tegen de vredesmacht SFOR en andere organisaties. De SFOR mag sinds gisteren zonodig met geweld optreden tegen derdelijke kranten en radio en tv-stations.

De NAVO heeft de organisatie daarvoor een machtiging gegeven na een vergadering over de situatie in Bosnië. Een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken zei dat de VS „geen enkele tolerantie” hebben voor dit soort opruiing.

De speciale Amerikaanse gezant voor Bosnië, Robert Gelbard, bevestigde gistermiddag na zijn aankomst in Belgrado de plannen voor een harde aanpak. Volgens hèm kunnen de oproepen van de Karadzic-gezinde staatsmedia „om een woedende stenengooiende menigte de straat op te krijgen” om SFOR-troepen aan te vallen, „alleen maar gezien worden als een daad van agressie tegen de internationale gemeenschap”. Gisterochtend moesten Amerikaanse soldaten van de vredesmacht SFOR drie belegerde VN-politieagenten in Brcko ontzetten. De actie volgde op een dag van confrontaties met aanhangers van de Bosnisch-Servische ex-president Karadzic, die via de media waren opgeroepen tegen de SFOR in actie te komen.

Bomaanslag

In het noorden van Bosnië, waar de aanhangers van president Plavsic wonen, leek het gisteren aanvankelijk rustig. Maar aan het eind van de dag ontplofte in Banja Luka bij het station een bom, waardoor een dode en twee zwaargewonden vielen. De autoriteiten in Banja Luka waren al enige tijd bang voor terroristische aanslagen in Banja Luka, het bolwerk van Plavsic, die in een hevige machtsstrijd is verwikkeld met de onder invloed van haar voorganger Karadzic staande regering.

De vredesmacht steunt Plavsic, die zich in tegenstelling tot haar tegenstanders bereid heeft verklaard de vredesakkoorden van Dayton na te leven. Vorige week kreeg Plavsic met hulp van de SFOR en de VN-politie een aantal politiebureaus in Banja Luka onder haar controle.

De leiding uit Karadzic’ woonplaats Pale bracht gistermiddag een bezoek aan de Joegoslavische president Milosevic in de Servische hoofdstad Belgrado, enkele uren voor diens ontmoeting met Gelbard. Gelbard heeft er volgens de woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken in een gesprek van twee en een half uur bij Milosevic op aangedrongen druk uit te oefenen op de Bosnische Serviërs. Milosevic zou „de ernst van de situatie volledig inzien”. Volgens sommige berichten had Milosevic behalve het Bosnisch-Servische lid van het Bosnische presidentschap Krajisnik, parlementsvoorzitter Kalinic en premier Klickovic van de Republika Srpska, ook mevrouw Plavsic uitgenodigd. Maar volgens het . persagentschap BETA wilde de president niet komen.

„Kwestie van tijd”

De verwachting was eigenlijk dat Milosevic nog voor het bezoek van Gelbard een bezoek aan Plavsic zou brengen. Het is de wens van de Verenigde Staten, die in het conflict bemiddelen, dat Milosevic Plavsic helpt de wegens oorlogsmisdaden aangeklaagde Karadzic uit te leveren aan het Joegoslavië-tribunaal in Den Haag.

Intussen heeft hoofdaanklaagster Arbour verklaard dat de arrestatie of vrijwiUige overgave van Karadzic „slechts een kwestie van tijd en omstandigheden is”. Arbour wijt de veranderde houding van de internationale gemeenschap aan het besef dat de vredesmacht SFOR volgend jaar uit Bosnië vertrekt en dat het „dossier van de oorlogsmisdadigers” dan niet onopgelost kan worden achtergelaten. Sinds SFOR in juli voor het eerst een arrestatie verrichtte op verzoek van het VN-hof, „zijn wij zeer tevreden over de samenwerking”.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 30 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 36 Pagina's

Westen gaat media in Srpska hard aanpakken

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 30 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 36 Pagina's

PDF Bekijken