Bekijk het origineel

Boetes opgelegd voor rellen rond eurotop

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Boetes opgelegd voor rellen rond eurotop

Justitie nog druk met massa-arrestatie

2 minuten leestijd

AMSTERDAM (ANP) - Politierechter J. Bartels heeft gisteren in Amsterdam acht raddraaiers veroordeeld tot boetes tot 1000 gulden, voor hun aandeel in de rellen rond de eurotop. Een Italiaan is bij verstek veroordeeld tot drie weken cel voor het leksteken van banden van een politievoertuig.

Slechts drie van de elf gedagvaarden verschenen op de zitting. Tijdens de demonstratie op 14 juni kwam het tot botsingen tussen de politie en een club demonstranten. Toen een politiebusje op zijn kant werd gegooid, zette de 32-jarige Italiaan S. V. een mes in de banden. Ook gooide de man stenen naar politievoertuigen.

De 32-jarige Amsterdammer S. R. kreeg 1000 gulden boete voor opruiing. Tijdens de aanhouding van een actievoerder wees hij naar een agent in burger en zei: „Pak die stille. Het zijn huurlingen. We moeten zijn kop onthouden en dan pakken we hem”. Officier van justitie mr. L. Ang noemde dit een ernstig fgit, waarvoor ze drie weken had geëist.

De 19-jarige M. W. uit Landsmeer kreeg een boete van 1000 gulden en een voorwaardelijke’ celstraf van twee weken. Hij maakte deel uit van een groep die barricades opwierp en een auto van een invalide man vernielde.

Ook vier anderen kregen boetes van 1000 gulden voor vernielingen van auto’s en vlaggenmasten. De officier had boetes van 600 tot 800 gulden geëist. De politierechter gaf toe dat het vaststellen van een geldboete vrij willekeurig is, maar dat een „forse straf’ op zijn plaats is voor het vernielen van andermans eigendommen.

Confrontatie

De 41-jarige Amsterdammer F. B., die wel op de zitting was, moet 200 gulden betalen omdat hij een agent uitschold voor „fascist”. B. zei niet te geloven in het politieke systeem, maar wilde wel „graag” van de overheid leven. Sinds hij elf jaar geleden stopte met werken om van het leven te genieten, leeft hij van een uitkering. De verdachte zei in hoger beroep te gaan, waarop de rechter zei: „Dat dacht ik al. U wilt de confrontatie aangaan”.

De honderden arrestanten die rond de top zijn opgepakt wegens lidmaatschap van een criminele organisatie, zijn nog niet voor de rechter verschenen. Justitie is nog bezig met het onderzoek.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 30 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 36 Pagina's

Boetes opgelegd voor rellen rond eurotop

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 30 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 36 Pagina's

PDF Bekijken