Bekijk het origineel

„Nederland schuldig aan Srebrenica”

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

„Nederland schuldig aan Srebrenica”

Prof. Cekic maakt vergelijking met WO II

2 minuten leestijd

AMSTERDAM (ANP) - De Nederlandse regering en het Nederlandse VN-bataljon zijn wel degelijk medeverantwoordelijk voor de volkerenmoord in Srebrenica. Dat zei de Bosnische onderzoeker prof. dr. S. Cekic gisteren in Amsterdam tijdens een workshop van het negende International Symposium on Victimolooy. Cekic is directeur van het Onderzoeksinstituut voor Oorlogsmisdaden en Genocide van de Universiteit van Sarajevo.

De Nederlandse militairen hebben de ruim 20.000 burgers van de moslimenclave niet verdedigd, hoewel die daar wel nadrukkelijk om vroegen. Het bataljon is weggelopen uit de observatieposten en heeft de enclave overgeleverd aan de Bosnische Serviërs. „De soldaten, en in het bijzonder commandant Karremans, werkten zelfs met hen samen. Ze aanvaardden niet alleen dat mannen werden gescheiden van vrouwen en kinderen, maar hielpen daar ook aan mee. Wat daar gebeurde, was hetzelfde wat de joden overkwam in de Tweede Wereldoorlog”, aldus Cekic.

Nederlandse militairen waren volgens hem ook getuige van de start van de massamoord die uiteindelijk aan 1500 moslims het leven kostte. Het bataljon heeft ook 30.000 liter brandstof aan de Serven overgedragen. „Daarmee zijn de tanks gevuld van de bussen waarmee de onschuldige burgers zijn afgevoerd en later ook die van de machines die zijn ingezet om de massagraven te dichten”.

Getuige

Prof. A. Hebib, voormalig minister van binnenlandse zaken van BosniëHerzegovina, nuanceerde de uitspraken van Cekic. Hij achtte vooral dfe VN en de plaatselijke VN-commandant generaal Janvier verantwoordelijk. „We zijn niet naar Amsterdam gekomen om het Nederlandse bataljon te beschuldigen. De Nederlandse soldaten waren weliswaar getuige, maar ze hadden geen mogelijkheid om anders te handelen. De gebeurtenissen in Srebrenica zijn veroorzaakt door de bureaucratische houding van de VN”.

Hebib kreeg op dit punt bijval van prof. Z. Separovic, voormalig minister van buitenlandse zaken van Kroatië. Die benadrukte dat de Bosnische Serviërs het Nederlandse bataljon min of meer gevangen hielden.

Blokkeren

Hoewel daarover duidelijke afspraken zijn gemaakt in het alckoord van Dayton, komt er van de terugkeer van vluchtelingen in het Servische deel van Bosnië-Herzegovina niets terecht, zegt Hebib. „De Serven hebben eerst de genocide veroorzaakt, ondertekenden daarna het verdrag van Dayton en blokkeren nu de uitvoering daarvan”.

In meer dan honderd landen verblijven momenteel nog ruim 1,2 miljoen vluchteHngen. In het land zelf wachten 800.000 mensen op hun repatriëring naar hun oorspronkelijke woonplaats.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 30 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 36 Pagina's

„Nederland schuldig aan Srebrenica”

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 30 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 36 Pagina's

PDF Bekijken