Bekijk het origineel

„Je kunt er je ziel door verliezen”

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

„Je kunt er je ziel door verliezen”

4 minuten leestijd

„Welkom in de hel op aarde”. Zo begint de officiële handleiding van het computerspel Doom II. „Om eeuwig lijden te voorkomen moet je de bron van de Duistere Krachten zien te vinden en die voor eens en altijd vernietigen”. Nog een citaat, maar nu een aanrader uit een ander Boek: „Kom niet op het pad der goddelozen, en treed niet op den weg der bozen. Verwerp dien, ga er niet door, wijk ervan en ga voorbij”.

Een beschrijving van het spel Doom hoeft niet lang te zijn. Het is ronduit een duivels spel. Hoewel de essentie ervan neerkomt op hollen, schieten en neergeschoten worden, kent Doom II ook een verhaal.

De hoofdpersoon van het spel stelt vast dat de aarde overmeesterd is door demonen en moet een ruimtebasis vrijmaken om mensen te kunnen ontzetten. Dat lukt, maar de ‘held’ zelf raakt gevangen en is daarmee de laatste mens op aarde, te midden van -schrik niet- voormalige mensen, donderstenen, verloren zielen, hellebaronnen, pijngeesten en cyberdemonen.

Door al die kwelgeesten ‘op te ruimen’ „ baant de speler zich een weg naar het centrum van de duivelse krachten. In een fort vindt hij het portaal naar de hel en via die ingang vecht hij zich naar het middelpunt van het onderaardse. Het doel is het uitschakelen van de “Final Boss”, de opperdemon die aan het hoofd van alle duivels staat. Daardpor raken de demonen weer gevangen, wordt de hoofdpersoon de hel uitgeslingerd en is de mensheid gered. Aldus de beschrijving.

De computerspellen Doom en zijn opvolger. Doom II, hebben niet hun tienduizenden maar hun miljoenen -letter lijkverslagen. Recent onderzoek van de Universiteit Twente laat zien dat bij jongens uit de groepen 7 en 8 van de basisschool het spel een vierde plaats inneemt op de toptien. Een op de zes jongeren uit de gereformeerde gezindte speelt wel eens Doom. Een paar maanden geleden vertelden medewerkers van een helpdesk van een grote landelijke bank dat ze in de rustige uurtjes met elkaar Doom speelden.

De eerste versie van het spel dateert al van 1993 en komt uit de koker van id Software, een Amerikaans bedrijf dat eerder naam maakte met spellen als Commander Keen en Duke Nukem. Directe voorganger van Doom is het nog steeds populaire spel Wolfenstein, waarin de speler eerst tientallen nazi’s en daarna Hitler moet ombrengen.

Slapeloos

De strategie van id Software was onconventioneel, maar zeer succesvol: ondanks de forse investeringen verspreidden ze een beperkte versie van het spel gratis, via Internet. Vijftien miljoen exemplaren vonden zo hun weg, gevolgd door 2 miljoen volledige spellen, die de investering ruimschoots goedmaakten.

Sinds ruim een jaar is de opvolger van Doom op de markt: Quake, een spel dat bedoeld is om met verscheidene personen via Internet te spelen. De monsters uit Doom zijn veranderd in tegenstanders uit allerlei plaatsen op de wereld.

Het lezen van de handleiding van het spel is voldoende om iemand slapeloze nachten te bezorgen. Het boek is wel handig om een indruk van het spel te krijgen zonder het te hoeven spelen. Tegelijkertijd is het de vraag of veel spelers zich realiseren wat het spel inhoudt - ze zouden die handleiding moeten lezen om daarover na te denken.

Doom slaat op minstens twee fundamentele punten de plank mis. Het ver laagt de vreselijke realiteit van het eeuwig lijden tot een spel, tot fictie. Waar denkt een speler aan die in de kerkbank het woord “hel” hoort? Daarnaast suggereert het spel dat die verdoemenis te manipuleren, te bespelen is. Dat is een fatale vergissing. Je kunt er je ziel door verliezen, zoals de omslag van het boek meldt. Immers, om werkelijk de macht van de hel te overwinnen was het bloed op Golgotha nodig.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 30 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 36 Pagina's

„Je kunt er je ziel door verliezen”

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 30 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 36 Pagina's

PDF Bekijken