Bekijk het origineel

KPN ziet winst met 8,8 procent stijgen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

KPN ziet winst met 8,8 procent stijgen

Integratie Post en TNT verloopt goed

3 minuten leestijd

DEN HAAG (ANP) - Koninklijke PTT Nederland (KPN) heeft in de eerste zes maanden van 1997 een winstgroei geboekt van 8,8 procent tot ƒ 13 miljard. De stijging van het nettoresultaat is vooral te danken aan de ontwikkelingen bij PTT Post en PTT Telecom. Bij deze laatste divisie stonden door de steeds scherpere concurrentie de marges onder druk.

De omzet steeg in de eerste helft van dit jaar met ƒ 4,5 miljard (44 procent) tot ƒ 14,8 miljard. Het merendeel van deze groei (ƒ4 miljard) is afkomstig van acquisities, met name die van pakketvervoerder TNT.

Voor geheel 1997 blijft de raad van bestuur van KPN bij de verwachting dat de omzet „substantieel” toeneemt en het resultaat na belasting duidelijk zal groeien. Bij KPN werken 145.000 mensen.

KPN noemt het een goed eerste halfjaar. De onderneming is vooral te spreken over de integratie van het Australische TNT binnen PTT Post. Het bedrijfsresultaat bij deze divisie steeg mede door de acquisitie sterk, met 50,7 procent tot ƒ212 miljoen. De omzet verdubbelde ruimschoots tot ƒ 7,4 miljard.

Bescheiden schaal

De KPN-directie had op voorhand al gezegd dat de nieuwe aanwinst dit jaar nog weinig zou bijdragen aan het resultaat, waarna in latere jaren echte winst moet volgen. Het stemt de concemtop daarom tot tevredenheid dat de nieuwe dochter nu al op „bescheiden schaal” aan de winst heeft bijgedragen.

Minder juichend is KPN over de resultaten van PTT Telecom. Tegenover een omzetstijging van 7,4 procent tot ƒ 7,4 miljard stond een veel geringere groei van het bedrijfsresultaat. Dat steeg met 1,7 procent tot ƒ 1,8 miljard. De steeds scherpere concurrentie in de telecommunicatie zorgt voor margedruk. Vooral bij de internationale ver bindingen en in de mobiele telefonie verdient PTT Telecom steeds minder „per tik”.

De winst bij deze divisie moet daarom vooral uit de hogere omzet komen en daar is ze het afgelopen halfjaar opnieuw in geslaagd. Mobiele telefonie was een stuk populairder, want de omzet steeg ondanks de lagere tarieven met 28 procent tot ƒ 1,1 miljard. Daarmee loopt de mobiele telefonie wat omzet betreft snel in op het gewone binnenlandse telefoonverkeer, dat de omzet met 5,6 procent zag groeien tot ƒ 3,4 miljard.

Bij de internationale telefonie, waar de concurrentie al ver is voortgeschreden, zakte de omzet met 2,9 procent tot ƒ1,1 miljard. Unisource, het internationale samenwerkingsverband waarin PTT Telecom deelneemt, bracht het verlies met ƒ 89 miljoen terug tot ƒ 195 miljoen.

KPN gaat zich volgend jaar splitsen in een post- en een telecombedrijf. Het kabelbedrijf, dat met name bestaat uit kabelexploitant Casema, wordt verkocht.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 30 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 36 Pagina's

KPN ziet winst met 8,8 procent stijgen

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 30 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 36 Pagina's

PDF Bekijken