Bekijk het origineel

Onbekwaam

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Onbekwaam

2 minuten leestijd

„Maar zijn wij dan alzo verdorven, dat vyij ganselijk onbekwaam zijn tot enig goed en geneigd tot alle kwaad? Antw.: Ja wij; tenzij wij door de Geest Gods wedergeboren worden”.

Cat. Zondag 3 vr. en antw. 8

Het antwoord op deze vraag bevestigt gedurig de ondervinding. Laat de vreselijke toorn van God over de zonden nog zo krachtig gepredikt worden en op het geweten van de mensen worden toegepast, wanneer Gods Geest hierin niet meewerkt, blijft de mens ongevoelig en zorgeloos voortgaan In de zonden. De aankondiging van de allervreselijkste straffen doet hen de zonde niet nalaten.

Ja, wanneer door de wet het geweten van sommigen wordt geraakt over deze of gene zonde, komen ze dan hierdoor wel, indien God niet werkt, tot een ware afstand van de zonden?Ja, al komt bij de wet de verkondiging van het dierbaar Evangelie Gods, waarin de rommelende Ingewanden van Gods oneindige barmhartigheid worden getoond en de mensen een gepaste weg wordt aangewezen om het eeuwig verderf te ontkomen, moeten, helaas, de trouwe predikers hiervan niet klagend uitroepen: „Wie heeft onze prediking geloofd?”

Laat hierbij komen de uitwendige gunstbewijzen en zegeningen van God. Wat brengen ze bij de mens teweeg als de Heere niet krachtdadig werkt? En wordt hij van God geslagen en gestraft, hij weigert zich te bekeren (jer. 5:3). Het Is niet genoeg de waarheid enkel met de mond te belijden, maar men moet deze waarheid ook bij eigen ondervinding van God geleerd hebben of nog leren. Maar zolang dat niet het geval Is, blijkt dat hij zichzelf nog niet recht kent. Want hij kent zich niet zoals de Heilige Schrift van hem getuigt hoe hij Is.

Jesaja Hlllenius, pred. te Drachten.

(De mensch beschouwt, 1751)

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 30 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 36 Pagina's

Onbekwaam

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 30 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 36 Pagina's

PDF Bekijken