Bekijk het origineel

Tiende reformatorische jeugd speelt geweld op pc

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Tiende reformatorische jeugd speelt geweld op pc

2 minuten leestijd

APELDOORN - Een op de tien jongeren in de gereformeerde gezindte speelt wekelijks een gewelddadig computerspel. In 88 procent van de reformatorische gezinnen staat een computer. Van de computerbezitters gebruikt 90 procent het apparaat voor ontspanning.

Een onderzoek van deze krant onder 1237 leerlingen van reformatorische scholen voor voortgezet onderwijs laat zien dat de computer gemeengoed is geworden binnen de gereformeerde gezindte. Denk- en behendigheidsspelletjes zijn bij jongeren bijzonder populair. Daarnaast speelt een op de zes jongeren wel eens een gewelddadig spel.

De presentatie van het gruwelijke spel Carmageddon afgelopen juni is de aanleiding tot de discussie over de vraag of de overheid geweldsspellen moet verbieden. De meningen van de verschillende politieke partijen lopen hierover uiteen. PvdA en D66 voelen niets voor een verbod; VVD, CDA en de kleinere christelijke partijen wel.

Het kabinet ondersteunt de oprichting van een landelijk instituut dat zich per 1 januari 1999 gaat ‘bemoeien’ met beelddragers. De overheid bekostigt de nieuwe organisatie voor een deel, maar is er verder niet bij betrokken. Kernwoord is: zelfregulering. De branche moet zichzelf eventuele straffen opleggen, luidt de redenering.

Het nieuwe instituut vanuit de branche buigt zich over de volgende audiovisuele producten: bioscoopfilms, videobanden, televisieprogramma’s, multimedia (vooral computerspelletjes) en ‘overig’ (zoals virtual reality). Internet doet niet mee. Ook computerspelletjes zullen door het bureau worden beoordeeld.

In de optiek van het kabinet moet het nieuwe instituut zich bezighouden met vier taken: classificatienormen (zoals leeftijdscriteria) vaststellen, lesgeven, voorlichting verzorgen, en het toetsen van in de branche gemaakte afspraken. Het is de bedoeling dat vier vaste medewerkers het bureau gaan bemannen. Zij zullen worden bijgestaan door externe adviseurs.

Ongelukkig

Niet alle partijen in de Kamer zijn gelukkig met het nieuwe instituut vanuit de branche. Onder meer het CDA wil dat de overheid de mogelijkheid moet hebben om regels te stellen en sancties op te leggen, zoals dat bij de filmkeuring (die wordt afgeschaft) het geval is. Binnenkort discussieert de Kamer over de nieuw te vormen organisatie.

Zie ook Accent pag. 11 e.v.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 30 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 36 Pagina's

Tiende reformatorische jeugd speelt geweld op pc

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 30 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 36 Pagina's

PDF Bekijken