Bekijk het origineel

Beurzenactie leidt bijna niet tot meer techniekstudenten

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Beurzenactie leidt bijna niet tot meer techniekstudenten

2 minuten leestijd

RIJSWIJK (ANP) - De beurzenactie van de drie technische universiteiten heeft weinig effect gehad. Alleen de Universiteit Twente (UT) meldt dat zij 5 tot 10 procent meer eerstejaars heeft kunnen inschrijven.

De UT heeft 150 speciale studiebeurzen beschikbaar gesteld om meer eerstejaars te lokken. Daarvoor meldden zich maar hefst 557 belangstellenden. De toekenning wordt in september bekend.

In Delft en Eindhoven zijn de resultaten niet rooskleurig. De TU Delft heeft 6 procent minder nieuwe studenten dan vorig jaar, meldt het universiteitsblad Delta. De universiteit heeft 250 extra beurzen. Er kwamen 283 aanvragen binnen, waarvan er 142 worden gehonoreerd. Eindhoven kreeg honderd reacties op de veertig beurzen die de TU heeft gereserveerd voor elektrotechniek en informatica. Maar er hebben zich slechts ‘zeventien studenten méér ingeschreven dan vorig jaar.

De technische universiteiten krijgen de laatste jaren steeds minder aanmeldingen. De officiële duur van de studies is weliswaar verlengd van vier naar vijf jaar, maar de moeilijkheidsgraad zou nieuwe studenten ervan weerhouden voor een technische opleiding te kiezen.

Volgens onderzoekers van het SCO/ Kohnstamm Instituut (Universiteit van Amsterdam) is het geringe effect van de beurzenactie geen verrassing, omdat uit onderzoek blijkt dat financiële prikkels in het algemeen weinig invloed hebben op de smdiekeuze. Alleen studenten die toch al een exacte studie wilden volgen, hebben er belangstelling voor, aldus U. de Jong. Onderzoek toont volgens de onderzoekers aan dat kritische opmerkingen van studentenbonden en kamerleden over „risicomijdend” gedrag als gevolg van te lage studiebeurzen, danwei te hoge studieeisen, louter op speculatie berusten.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 30 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 36 Pagina's

Beurzenactie leidt bijna niet tot meer techniekstudenten

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 30 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 36 Pagina's

PDF Bekijken