Bekijk het origineel

Feyenoord-hooligans veroordeeld tot celstraf

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Feyenoord-hooligans veroordeeld tot celstraf

„Gevecht kwam tot stand door organisatie”

2 minuten leestijd

HAARLEM (ANP) - De rechtbank in Haarlem heeft gistermorgen de eerste Feyenoord-hooligans veroordeeld tot celstraffen.

De 20-jarige L. P. en de 24-jarige M. P. kregen vier jaar mèt aftrek. De rechtbank achtte beiden medeverantwoordelijk voor de gewelddadige dood van Ajax-aanhanger Carlo Picomie. Die kwam om het leven bij een gewelddadig treffen tussen Ajax- en Feyenoordsupporters op 23 maart in Beverwijk. Tegen beiden was vijfjaar geëist.

De 24-jarige D. de C. kreeg drie jaar met aftrek na een eis van vier jaar. Hij was volgens de rechtbank medeschuldig aan het toebrengen van zwaar letsel aan een andere Ajax-aanhanger, Joos. Dat was ook het geval bij de 26-jarige V. M. die conform de eis veroordeeld werd tot twee jaar gevangenisstraf, waarvan zes maanden voorwaardelijk en een stadionverbod van twee jaar. Ook moet M. meebetalen aan de schade van 28.000 gulden, toegebracht aan een auto, en aan de 22.000 gulden voor de begrafeniskosten van Picomie.

De rechtbank oordeelde voorts dat de Sport Club Feyenoord, zoals de harde kern van de supporters zich noemt en waartoe beiden behoorden, niet kan worden beschouwd als een criminele organisatie. Uit de stukken is onvoldoende vast komen staan dat er sprake is van een gestructureerd samenwerkingsverband.

Structuur

De rechtbank zegt weliswaar dat de vechtpartij in Beverwijk niet toevallig tot stand is gekomen zodat er sprake is van enige vorm van organisatie. „Iaar de structuur is toch te vaag om te kunnen spreken van een criminele organisatie”, oordeelde de rechtbank.

De officieren van justitie, mr. F. Oosterhuis en mr. R. Tdlohreg verweten alle verdachten aanvankelijk betrokkenheid bij de dood van Picomie. Later trokken de officieren deze aanklacht bij zes verdachten in.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 1 september 1997

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

Feyenoord-hooligans veroordeeld tot celstraf

Bekijk de hele uitgave van maandag 1 september 1997

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken