Bekijk het origineel

Bosbranden hullen Indonesië in rook

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Bosbranden hullen Indonesië in rook

3 minuten leestijd

PALANGKARAYA (AP) - Een egtuig breekt door de bruine nevel heen die zo’n 60 meter boven de grond hangt De pfloot krijgt de landingsbaan in het oog en realiseert zich dat hij er te ver naast zit. Hij breekt de landingspoging net op tijd af en verdwijnt weer in de door branden veroorzaakte rook, om het later nog eens te proberen.

In vele delen van Indonesië woeden na maanden van droogte honderden bosbranden. Vele daarvan zijn opzettelijk veroorzaakt, om landbouwgrond vrij te maken. Experts vrezen dat de branden nog erger zullen worden als El Nifio zich aandient, een fenomeen dat over de hele wereld klimatologische afwijkingen veroorzaakt, van verdorrende droogte en branden tot overstromingen, zware stormen en orkanen. In Indonesië wordt rekening gehouden met grotere droogte en meer branden.

De droogte in Indonesië heeft al fikse schade veroorzaakt de luchtvervuiling in de door verkeersdrukte verstikte hoofdstad Jakarta is groter dan gewoonlijk. Door de wind is het probleem verspreid naar de buurlanden Singapore, Brunei en Maleisië, waar scholen het beoefenen van buitensport van het lesrooster hebben afgevoerd in verband met de slechte kwaliteit van de lucht.

Volgens de Indonesische minister van milieu, Sarwono Kusumaatmadja, is zeker 16.000 hectare in vlammen opgegaan. „Dat zijn dan nog maar de gemelde branden. Ik weet zeker dat het cijfer veel hoger is”.

Er is enige hoop dat de moessonregens in oktober de branden zullen doven. Maar als de regen uitblijft kunnen de branden die van 1982, toen ongeveer 3 miljoen hectare, een gebied ter grootte van België, werd vernield, in de schaduw stellen.

Een van de zwaarstgetroffen gebieden is Kalimantan op Borneo. „Er staan duizenden hectaren in brand. Wij hebben maar twee brandweerwagens en een ernstig tekort aan water door de droogte”, zei een gemeenteambtenaar in Palangkaraya.

Lichten aan

De rook hangt overal. Auto’s kruipen midden op de dag met de lichten aan over de hoofdweg. De klinieken zitten vol patiënten met ademhalingsklachten en geïrriteerde ogen. Bewoners zeggen dat de branden zich ieder jaar voordoen, maar dat het deze keer veel erger is dan normaal. Het is maanden geleden dat mensen een blauwe lucht hebben gezien.

De Dayak-bevolking pleegt al eeuwenlang landbouw door velden plat te branden. In het bos worden bomen gekapt en wordt kreupelhout verbrand om plaats te maken voor een akker. De akkers worden gewoonlijk na een of twee seizoenen weer verlaten, als de bodem is uitgeput. Boeren en plantage-eigenaren steken ook branden aan om grond vrij te maken voor het verbouwen van rijst voor de 200 miljoen inwoners van Indonesië. Ook houtbedrijven plegen aanslagen op de bossen.

Het in brand steken van stukken bos gaat door ondanks een verbod van de regering. President Soeharto heeft gewaarschuwd dat de bosbranden de plaatselijke bevolking niets dan ellende zullen brengen. In een dorp buiten Palangkaraya rent een bewoner heen en weer met twee emmers water. Wanhopig probeert hij zijn huis te redden van het vuur dat zijn buurman heeft aangestoken om zijn akker vrij te maken; zijn dochter en zoon van 5 en 7 doen hun best te helpen met mokken en bekers water.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 1 september 1997

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

Bosbranden hullen Indonesië in rook

Bekijk de hele uitgave van maandag 1 september 1997

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken