Bekijk het origineel

‘Lancering’ ijsraket van 9150 kilogram mislukt

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

‘Lancering’ ijsraket van 9150 kilogram mislukt

2 minuten leestijd

KATWIJK (ANP) - Dat het niet alleen met ruimteraketten maar ook met ijsraketten wel eens mis kan gaan, bleek zaterdagmiddag in Katwijk. Door een scheur van negentig centimeter in de top van de raket moest de ‘lancering’ van ‘s werelds grootste ijsje worden afgebroken.

Oranjevereniging Katwijk en ijsproducent Ola haalden het Guinness Book of Records overigens simpel met de ijsco van 7 meter hoog, 2,3 meter breed en een gewicht van 9150 kilogram. Het oude record was sinds 1994 met een ijsje van 8790 kilo in Poolse handen.

Ruim 20.000 mensen waren zaterdagmiddag op het evenement afgekomen. De meesten van hen hebben het reuzenraketje echter niet goed kunnen aanschouwen.

De bedoeling was het gevaarte aan twee ogen met een kraanwagen omhoog te tillen. Door het grote temperatuurverschil in de speciale vriestrailer en de buitenlucht ontstond er evenwel een scheur in het ijs. Het ijsje dreigde daardoor af te brokkelen.

Met het vele publiek in de nabijheid vond de organisatie het daarom niet verantwoord de raket omhoog te hijsen.

„Een kleine domper op de feestvreugde”, aldus een woordvoerder van de OV Katwijk, die nog meldde dat de vereniging zaterdag ook het wereldrecord schommelen op 40 uur had gebracht.

De OV Katwijk staat inmiddels te boek als een ervaren recordbreker. Eerder wist de vereniging al vermeldingen in het recordboek te halen met een polonaise (1992), touwtrekken (1994) en zaklopen (1995). Ook werd vorig jaar in Katwijk een pannenkoek van ruim 6 meter doorsnede gebakken.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 1 september 1997

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

‘Lancering’ ijsraket van 9150 kilogram mislukt

Bekijk de hele uitgave van maandag 1 september 1997

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken