Bekijk het origineel

Israël weigert meer gebieden af te staan

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Israël weigert meer gebieden af te staan

Palestijns verzoek afgewezen

3 minuten leestijd

JERUZALEM (AP) - Israël heeft gisteren afwijzend gereageerd op het Palestijnse verzoek om bepaalde gebieden op de Westelijke Jordaanoever uiterlijk volgende week aan het Palestijnse gezag over te dragen. Volgens Israël moet Jasser Arafat eerst actie ondernemen tegen moslimextremisten.

Als mogelijke compensatie voor deze harde opstelling besloot het kabinet van premier Benjamin Netanjahoe echter geleidelijk een einde te maken aan de afgrendeling van de Westoever en de Gazastrook, die van kracht is sinds de dubbele zelfmoordaanslag op een markt in Jeruzalem eind juli, waarbij zeventien doden vielen.

David Bar-Illan, adviseur van premier Netanjahoe, zei dat er geen tijdschema is maar dat veiligheidsadviseurs denken dat „de tijd spoedig rijp is om de afgrendeling op te heffen”. De Israëlische televisie meldde echter tegelijkertijd dat de veiligheidsdienst het kabinet had gewaarschud dat er meer aanslagen van mihtanten ophanden zijn, in verband met het geplande bezoek van de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Madeleine Albright aan de regio volgende week.

Een Israëlische delegatie vertrekt vandaag naar Washington om het bezoek van Albright voor te bereiden. Ook wordt in Washington nog een Pa lestijnse delegatie verwacht voor Albright het Midden-Oosten bezoekt.

Terugtrekking

In een reactie op het verzoek van de Palestij nen om bepaalde gebieden op de Westelijke Jordaanoever uiterlijk volgende week aan het Palestijnse gezag over te dragen, zei Bar-Illan gisteren dat er in het akkoord tussen Israël en de Palestijnen geen datum wordt genoemd voor de eerstvolgende terugtrekking van het Israëlische leger, maar de Palestijnen beweren dat in eerdere vredesakkoorden september wordt genoemd als uiterste termijn voor de terugtrekking. „Als hieraan voor 7 september geen uitvoering wordt gegeven, zal het vredesproces zijn geloofwaardigheid verliezen”, verklaarde de Palestijnse onderhandelaar Nabil Shaath na overleg met de Amerikaanse consul-generaal John Herbst over het bezoek van Albright. Bar-Illan noemde de Palestijnse eis „onacceptabel” en zei dat de Palestijnen zelf de akkoorden van Oslo hebben geschonden door niet hard genoeg tegen het terrorisme op te treden.

De Palestijnen hebben inmiddels het gezag over acht steden en meer dan 500 dorpen op de Westoever. Ook het grootste deel van de Gazastrook is in Palestijnse handen. Israël beheert echter nog 70 procent van de Westoever.

In eerdere akkoorden wordt Israël verplicht tot drie niet nader gespecificeerde gebiedsoverdrachten, die halverwege 1998 moeten zijn voltooid. De terugtrekking had in maart 1996 moeten beginnen, maar werd met een jaar uitgesteld. In maart dit jaar werd de zaak opnieuw op de lange baan geschoven.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 1 september 1997

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

Israël weigert meer gebieden af te staan

Bekijk de hele uitgave van maandag 1 september 1997

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken