Bekijk het origineel

Britten in rouw na overlijden Diana

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Britten in rouw na overlijden Diana

Blair: „Wij zullen haar nooit vergeten”

4 minuten leestijd

LONDEN - Het plotselinge verlijden van prinses Diana (J6) heeft Groot-Brittannië in diepe rouw gedompeld. De prinses stierf gistermorgen vroeg in een Parijs ziekenhuis nadat zij bij een auto-ongeluk kort na middernacht zwaargewond was geraakt. Prins Charles heeft gisterin het lichaam van zijn overleden exvrouw uit Parijs opgehaald. De prinses zal zaterdag begraven worden op het landgoed Althorp van haar familie in Northamptonshire. Voorafgaande aan de begrafenis zal n Westminster Abbey in Londen een rouwplechtigeid vorden gehouden.

De auto waarin prinses Diana en haar gyptische vriend Dodi Al-Fayed za;n, verongelukte zondagmorgen vroeg, et ongeval gebeurde in een verkeersjnnel in het centrum van Parijs na een ‘entje van de prinses en haar vriend in t Ritz-hotel. De chauffeur en Dodi erleden ter plaatse. De veiligheidsgent van de Al-Fayeds overleefde het ongeluk.

Het gezelschap probeerde achtervolgtnde fotografen af te schudden. Door r g onbekende oorzaak botste de Merides S 600 tegen de tunnelwand. De olitie heeft de zeven fotografen na het ngeluk meegenomen voor verhoor.

Reddingswerkers hadden anderhalf ‘jr nodig om de prinses uit het wrak an de auto te bevrijden. Kort na haar ankomst in een Parijs ziekenhuis -eeg de zwaargewonde prinses een Ttaanval. De artsen hebben twee uur ing geprobeerd haar leven te redden. n 04.00 uur overleed zij.

Prins Charles en de Britse koningin iizabeth lieten weten diep geschokt te .jn door het overlijden van Diana. De ‘ins bracht zijn zoons William (15) en Harry (12) gistermorgen vroeg op de hoogte van het overlijden van hun moeder. Hij nam zijn zoons later mee naar de kerk nabij het Schotse koninklijke landgoed Balmoral.

In de middag vertrok de prins naar Parijs om daar het hchaam van zijn exvrouw op te halen. Het lichaam van Diana werd na aankomst in Groot-Brittaniiië eerst overgebracht naar een privé-mortuarium. Gisteravond laat is de kist naar de kapel van St. James’s Palace, de woonresidentie van prins Charles, gebracht.

Meteen na het bekend worden van het overlijden stroomden de Britten naar Buckingham Palace en Kensington place, waar Diana woonde. Voor de paleishekken werden duizenden bloemen gelegd en staken Britten en toeristen kaarsen aan ter herinnering aan Diana.

Prachtige persoon

Een verslagen en geëmotioneerde premier Blair betuigde eer aan de „prin ses van het volk” die de Britten nooit zullen vergeten. „Zij hielden van haar, zij zagen haar als een van hen. Zij was de prinses van het volk en dat zal zij ook voor altijd blijven, in ons hart en in onze herinnering”. Blair noemde Diana een prachtige persoon, een ongewone en warme persoonlijkheid, vol medeleven. Hij zei dat zijn gedachten en gebeden naar de familie van de prinses uitgaan, vooral naar haar twee zoons.

Vanuit het buitenland betoonden tal van regeringshoofden hun medeleven met de Britse koninklijke familie. De Amerikaanse president Chnton zei Diana te hebben bewonderd voor haar werk met kinderen, mensen met aids en haar kruistocht tegen landmijnen. Koningin Beatrix nam „diep geschokt” kennis van het overlijden van de prinses. De gedachten van de Koningin gaan uit naar de nabestaanden, aldus de Rijksvoorlichtingsdienst.

Begrafenis

De vraag hoe en waar Diana begraven moet worden, heeft Buckingham Palace voor een groot probleem gesteld. Na langdurig beraad werden de koninklijke familie en de familie Spencer het eens over de plechtigheden. In Westminster Abbey is zaterdagmorgen om 11.00 uur een rouwplechtigheid.

Daarna wordt de prinses begraven op het landgoed van de familie Spencer.

Met deze invulling komen de families tegemoet aan de wens van het Britse publiek, dat het liefst een staatsbegrafenis voor de prinses had gehad. Premier Blair had al eerder vanmorgen gezegd dat het gepast zou zijn als de begrafenis van Diana „in zekere zin een belangwekkende openbare gebeurtenis” zou worden, waarbij het publiek de kans zou krijgen uiting te geven aan zijn verdriet.

De Britse staatsrechtgeleerde Lord St. John of Fawsley heeft gisteren gepleit om Diana postuum haar titel koninklijke hoogheid terug te geven. De prinses raakte de titel vorig jaar bij haar scheiding van Charles kwijt.

Zie o.ok pag. 6 en 7.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 1 september 1997

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

Britten in rouw na overlijden Diana

Bekijk de hele uitgave van maandag 1 september 1997

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken