Bekijk het origineel

Waken en slapen op de straat

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Waken en slapen op de straat

Stichting vraagt aandacht voor zevenduizend zwerfjongeren

2 minuten leestijd

AMSTERDAM - Ze is net zestien jaar. Na een hevige ruzie liep ze van huis weg. Omdat ze nergens anders heen kon, belandde ze op straat. ledere avond gaat ze nu op zoek naar een plaats waar ze de nacht kan doorbrengen. Soms is dat op het station, een andere keer slaapt ze liever op een bank in het park. Ze leeft het leven van een zwerfjongere, zoals ongeveer zevenduizend tieners in Nederland met haar.

Zwerfjongeren zijn volgens de St.-Martinusstichting een vergeten groep. Daarom startte de organisatie vorige week een actie om deze jongeren onder de aandacht te brengen. De verkoep van een meergranenbroodje, het harten mikje, vormde het startsein. Sinds zaterdag verkopen meer dan 3300 bakkers in Nederland het speciale broodje. Een kwartje . van elk verkocht exemplaar komt ten goede aan projecten voor zwerfjongeren.

Niet naar school

De St.-Martinusstichting is begin dit jaar opgericht door mensen die zich aangesproken voelden door de opmerkingen over armoede van bisschop Muskens van Breda. De bisschop zelf zit in de raad van advies.

„Bijna 90 procent van de zwerfjongeren die bij Stichting Zwerfjongeren Amsterdam aankloppen, heeft geen inkomen en geen ziektekostenverzekering”, vertelt se cretaris Schoor van de stichting die zich voor de jongeren gaat inzetten.

„De helft kampt met psychische of andere gezondheidsproblemen en een op de twee is met de politie in aanraking geweest. Bijna geen van die jongeren werkt of gaat naar school”.

Opvang

De opvang en begeleiding van deze kinderen kost de samenleving 36.000 gulden per kind per jaar, zegt Schoor. „Veel jongeren komen in de criminaüteit terecht en als zij na hun achttiende worden opgepakt, kosten ze jaarlijks 150.000 gulden per persoon. Dat zijn redenen te over om aandacht voor ze te vragen”.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 1 september 1997

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

Waken en slapen op de straat

Bekijk de hele uitgave van maandag 1 september 1997

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken