Bekijk het origineel

Een ongeluk

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Een ongeluk

4 minuten leestijd

Met een snelheid van zo’n 150 kilometer per uur door het centrum van Parijs scheuren, dat is vragen om ongelukken. Zelfs alrijdje in een Mercedes S-600. Dat ongeluk bleef dan ook niet uit. De wagen botste met een geweldige klap tegen de betonnen zijwand van een tunnel „ na eerst een paal geraakt te hebben. De chauffeur en een van de inzittenden waren op slag dood. Een derde inzittende overleed na enkeleuren. Een vierde werd zwaargewond.

Een ernstig verkeersongeluk dus. Voor Parijse kranten zeker de aandacht waard, maar ook niet meer dan dat. Toch werddit ongeluk wereldnieuws. In de auto zatenimmers de Britse prinses Diana (ex-echtgenote van de Britse kroonprins) en haar nieuwste vriend.

Daar kwam nog bij dat de auto niet zonder redenzo hard reed. Het was een vergeefse poging omteontsnappen aan achtervolgende fotografen. Die namen na het ongeluk dan ook hun kans waar door foto’s te maken van het aut owrak met daarin de nog levende Diana. Een deel van de filmrolletjes werd door de politie in beslag genomen. Niet temin zijn er al foto’s aangeboden voor een half milj en gulden per stuk.

Niet ten onrechte wordt er door leden van koninklijke families en andere beroemdheden ge- klaagd over de onvoorstel bare brutaliteit van de paparazzi. Met onthullende en schokkende foto’s valt echter grof geldte verdienen. Daar is een markt voor. Dat geldt zeker voor Groot - Brittannië, waar de schandaalpers tot een grote omvang is uitgedijd.

Overigens moet er wel bij gezegd wor den dat allerlei prinsen en prinsessen het er door hun levenswandel vaak ook wel naar maken dat zij door fotografen en journalisten belaagd worden. Ental van beroemdheden, aldan niet van koninklijken bloede, vinden het ook wel prachtig als zij vol op in de publiciteit staan. „ Hoe ze over jeschrijven doeter niet toe, als ze maar over jeschrijven”, zo luidt de stelregel van velen hunner.

Dat neemt niet weg dat een striktere privacywetgeving in een aantal landen (waaronder Groot Brittannië) niet overbodig is. Vooraanstaande personen die zich niet extravagant gedragen, hebben recht op privacy. Dat recht zou ook juridisch afdwingbaar moet en zijn.

Door de tragische dood van prinses Diana komt de Britse koninklijke familie extra in de schijnwerperste staan. De voormalige echtgenote van de kroonprins genoot Immers in binnen en buitenland een grote populariteit. Meer danprins Charles.

Haar huwelijk, dat officieel vijftien jaar duurde, telde slechts weinig gelukkige jaren. Zelf een kind van gescheiden ouders, zag zij ook haar eigen huwelijk met de dertien jaar oudere Charles op de klippen lopen. De onderlinge verhouding was zo slecht, dat de ex-echtgenoten elkaar nadien publiekelijk zwart maakten. De Britse monarchie kwamer door in een crisissituatie.

Haar plotselinge dood op betrekkelijk jonge leeftijd (36) zal de populariteit van Diana alleen nog maar vergroten. President Kennedy zou ook nooit zo bekend en beroemd geworden zijn als hij niet ver moord was maar gewoon met vallen en opstaan zijn twee ambtstermij nen als president had uitgediend. Dan waren er ook in Nederland niet allerlei wegen en bruggen naar hem vernoemd.

Het plotselinge overlij den van Diana bepaalt ons, net als allerlei andere verkeersongelukken ’ met dodelijke afloop, bij de vergankelijkheid en kortstondigheid van het leven. Twee kinderen, die eerst de huwelijks problemenen vervolgens de scheiding van hun ouders moesten verwerken, hebben nu geen moeder meer. Ook al houden weafstand van de Diana-cultus die nu wellichtzal ontstaan, of eigenlijkal ontstaan is, toch mogen we niet voorbijgaan aan het menselijk leed dat dit ongeluk veroorzaakt heeft.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 1 september 1997

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

Een ongeluk

Bekijk de hele uitgave van maandag 1 september 1997

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken