Bekijk het origineel

Premier Maleisië bitter over IMF

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Premier Maleisië bitter over IMF

„Fonds niet erg behulpzaam”

2 minuten leestijd

KUALA LUMPUR (RTR/ANP) - De Maleisische premier, Mahatmir Mohamad, heeft het Internationaal Monetair Fonds (IMF) zaterdag zware verwijten gemaakt Volgens hem is het fonds niet ei behulpzaam geweest bij het vinden van een oplossii voor de financiële onrust in de r o .

Het MF droeg onlangs 4 miljard dollar bij aan een pakket leningen dat Maleisiës buurland Thailand uit de problemen moest helpen. Maleisië blies toen ook in de bus met een miljard dollar kredietsteun, maar zag de valutacrisis desondanks naar zijn eigen financiële markten overslaan.’ Volgens Mahatmir is het IMF erop uit zijn gelijk te halen, ‘s Werelds belangrijkste financiële instelling zou blij zijn met de onrust in Maleisië,. Het land zou zich namelijk niet aan de IMF-aanbevelingen hebben gehouden de economische groei te drukken. „Omdat wij dat niet deden, waren ze blij dat de buitenlandse investeerders lieten zien dat zij gelijk hadden”, aldus de premier.

Mahatmir heeft al eerder felle kritiek gehad op westerse speculanten, die schuldig zouden zijn aan de koersdaling van de Maleisische ringgit en het kelderen van de aandelenkoersen. Met name de Amerikaans-Hongaarse financier George Soros is de gebeten hond.

Het steunpakket voor Thailand, dat in totaal 17,2 miljard dollar (34,7 miljard gulden) behelst, richt in zijn ogen weinig uit. „De baht zakt verder weg, en de Thaise economie staat er nog steeds slecht voor. Waarom zou je lenen van het IMF als het niets helpt”.

Terugval

De premier gaf toe dat de groei zal terugvallen. Uitgedrukt in ringgits zal de groei dit jaar volgens plan uitkomen op 8 procent, maar in buitenlandse valuta’s zal de groei lager uitvallen. Hij zei verder dat de buitenlandse schuld met meer dan 10 procent is gestegen, het gemiddelde inkomen is gezakt van 4600 naar 4200 dollar en de financiële markten ruim 400 miljard ringgit (284 „ miljard gulden) aan waarde hebben ingeboet.

Mahatmir weigerde echter maatregelen te nemen tegen oververhitting van de economie, die buitenlandse investeerders afschrikt. Volgens hem zijn de in gang gezette projecten goed voor het land en is er geen reden om de groei af te remmen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 1 september 1997

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

Premier Maleisië bitter over IMF

Bekijk de hele uitgave van maandag 1 september 1997

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken