Bekijk het origineel

„Bijbel is in onze tijd actueler dan ooit”

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

„Bijbel is in onze tijd actueler dan ooit”

Zoeklicht-toogdag in het teken van leven in de eindtijd

4 minuten leestijd

BARNEVELD - „Verwacht u de Heere vandaag? Op dit moment? De opname van de gemeente kan zo gebeuren. Op welke tijd weten we niet. De gemeente krijgt van Christus te horen: Ik kom spoedig”. Ds. Jac. Schouten hield zaterdag een van de vier toespraken tijdens de jaarlijkse toogdag van het Zoeklicht in Barneveld. “Leven in de eindtijd” was het dagthema.

Ds. Schouten, voorzitter van het ZoekUcht, sprak voor de ongeveer drieduizend bezoekers over “De gemeente in de eindtijd”. „Vanaf Pinksteren leven we al in de eindtijd, maar nu leven we in de toespitsing van deze laatste dagen”. Als tekenen daarvan ziet de baptistenpredikant de terugkomst van Israel, de wetteloosheid van de mensen in het Westen en het ontwikkelen van grote machtsconcentraties.

Hoe staat de gemeente zelf in deze tijd? Ds. Schouten vreesde dat velen het Woord niet hebben bewaard. God zal een teken geven in de hemel dat het eindoordeel zal inluiden. „Dat is wel wat meer dan wat de belijdenis zegt over de opstanding uit de doden. De Bijbel is actueler dan ooit”, aldus ds. Schouten. Dat alles moet ons aangorden om in de wereld te getuigen. „Ik maak me grote zorgen om de gezapigheid van het christendom. Zijn tijd is nabij en Hij komt. Straks klinken de bazuinen. Bent u er gereed voor?”

Israël

Zoeklicht-redacteur drs. Jan van Barneveld stond vooral stil bij de positie van Israël. „We leven nog niet in het laatste van de eindtijd, maar in de overgangstijd, naar de laatste zeven jaren waarin de antichrist zal regeren. Maar het scenario ligt gereed. Het is onze taak om in de barensweeën van het komende Koninkrijk niet te mopperen over het ongelovige Israël, maar achter hen te staan, met hen te bidden, omdat de Verlosser uit Sion zal komen. God gaat met dat volk naar Zijn doel. Zeker, Israël heeft nog een lange weg te gaan. Maar hebt uzelf uw volledige positie ingenomen in Christus? Bent u klaar om Hem te ontmoeten als Hij verschijnt?”

God schakelt christenen in zodat zij geen schouwburgchristenen zijn. Terwijlkerk en wereld, godsdienst en de islam zjch tegen Israël opmaken, zullen hun pogingen niet gelukken. Van Barneveld verwierp alle scenario’s. „Onze gebeden spelen wel een rol. Wij bestuderen het Woord, zodat we weten wat er aan de hand is”. Wel wist hij dat sommige tekenen al zichtbaar zijn, zoals de strijd om Jeruzalem en de beginnende herbouw van deze stad.

Biddende gemeente

Ook ds. L. W. G. Blokhuis wees op de noodzaak van een biddende gemeente. „Ik heb geen spoorboekje om te weten wanneer God terugkomt, wel weet ik. dat God haast heeft”. Ds. Blokhuis vreest voor een matte houding van de kerk. „De kennis over de dingen die gebeuren neemt toe. We leven in de ou verture op de eindtijd, maar laten we dit over ons heenkomen door maar rustig voor de televisie te zitten? Abraham wist de wereld en ‘God vast te houden. Zo worden ook wij geroepen voor de wereld in nood te bidden, voor Israël, de volken in Europa en de derde wereld.

De duivel komt tegenwoordig vooral in de gedaante van een verleider. Niet als iemand die eens flink de duimschroeven aandraait. „Hoe kan dat ook als er zo veel kleurloze christenen zijn? De antichrist zal de grote verzoeker zijn. Ze zeggen dat het met de economie goed gaat. Het zal wel waar zijn, maar als je alles hebt, waarom zou je dan nog uitkijken naar het komende Koninkrijk? De grote verleiding van deze tijd is God niet nodig te hebben”.

Afleggen

Evangelist Feike ter Velde besloot de dag met een bijdrage over genade in de eindtijd. Ook hij laakte veel negatieve verschijnselen bij christenen. „We moeten de werken der duisternis afleggen. Dat kan alleen door de zonde te belijden bij het kruis van Christus, zodat je vergeving zult krijgen en die ook anderen kunt schenken.

Je moet bij de Heere Jezus en Zijn kruis zijn. Dat weet je met je verstand en in je theologie, maar heb je het ook al gedaan? Paulus zegt: Doet de Heere Jezus aan. Dat moet je doen, door de kracht van de Heilige Geest, Die in ons leven komt als we tot geloof komen. Geloof is niet een rechtzinnige theologie, maar door de liefde werkende. Gods vaderhart gaat naar ons uit. Zou je niet tot Hem gaan? Dat kan alleen met lege handen”.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 1 september 1997

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

„Bijbel is in onze tijd actueler dan ooit”

Bekijk de hele uitgave van maandag 1 september 1997

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken